За своевременно и качествено снегопочистване настоява Община Търговище

14:17, 26 окт 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снегопочистването, включително и на четвъртокласната мрежа, да започва преди ранните сутрешни часове, като се разширява трасето, за да поеме движението и в двете посоки. Това препоръча на отговорните фирми експертът по сигурността на Община Търговище Кирил Керев на проведеното заседание на Щаба за защита от бедствия и аварии.

След анализ на  работата през предходни години, той посочи, че има пропуски в качеството на чистене, при което снегът не се изнася в дълбочина, утъпква се и се заледява, а при топене се наводняват улици и пътища. Проблем има и с ученическите автобуси, чиито водачи не ги подготвят в съответните срокове за движение при зимни условия, посочи още Керев. Той акцентира и върху проблема с клиентския център на енергото, с който при аварии не можело да се осъществи връзка с часове. Слабите моменти в досегашната работа бяха посочени, с цел отработване на система за подобряване на работата на отговорните институции през новия сезон.

В заседанието на Щаба, който беше свикан от кмета д-р Дарин Димитров, участваха представители на полицията, БКС, противопожарна защита, „Енерго - Про мрежи”, „Напоителни системи”, „ВиК”, Държавно горско стопанство и други. От Районната пътна служба съобщиха, че имат договор за поддръжка на републиканската мрежа и са снабдени с достатъчно количества сол, фракция и други. По задание, приоритет са пътищата от първи и втори клас, а в трети се влиза до 5 часа след снеговалежа, напомниха от службата. По тази причина пътищата към селата се чистели по-късно,  но това възпрепятствало работата по четвърти клас. Така  от  БКС се налагало да обработят първо републиканската част, за да стигнат до общинската, коментира директорът  Галин Дачев. Предприятието му е осигурило 93 тона сол, 2200 тона фракция, 52 тона луга, 3 тона магнезиеви соли, които може да се използват при температури под минус 10 градуса срещу обледяване, съобщи Дачев. Тъй като солите били с висока цена, щели да се ползват при разпореждане. БКС поддържа 200 км улици в града и още 220 км общинска пътна мрежа. За чистене на общинската част ще се сключат договори със собственици на селскостопанска техника от селата. Миналата година са ползвани 12 такива машини.

Секретарят на Общината Христалина Халачева посочи, че е нужно да се подобри и почистването на тротоарите в града. При големи количества сняг да се реагира с извозването му от улиците и големите пространства.  Слабости има и с ангажираността на домоуправителите, които не организират почистване пред жилищните сгради и така възпрепятстват обезопасяването на града, напомниха участниците в Щаба. Сред проблемите беше посочено още блокирането на улиците с автомобили, което не позволява влизането на техника в тях. За освобождаването им съдействат от сектор „Пътна полиция” и Районното управление. Те предупредиха, че трябва да се направи проверка и прочистване на улиците от спрени от движение автомобили.

От „Пътна полиция” препоръчаха на почистващите фирми да обработват със солен разтвор пътните отсечки преди снеговалеж, за да се намалят проблемите последствие. Посочиха, че стоянките за тежки камиони, при снежни бедствия, са до бензиностанцията до КАТ и в района на кръговото до военния завод ТЕРЕМ.

От „Енерго Про” съобщиха, че правят профилактика на въздушните мрежи и почистват опасни дървета. 20 човека отговаряли за 420 км въздушни мрежи и поетапно щели да влязат и в малките населени места за разчистване на растителност, която може да повреди мрежите.

С 3 мобилни спешни екипа, 6 специализирани автомобила, от тях 2 с висока проходимост, разполага Центърът за спешна медицинска помощ. Техниката е подготвена за работа в зимни условия и има синхрон с БКС за почистване на трасета при спешни случаи.

Според дългосрочните прогнози се очаква първият сняг да падне около средата на ноември, предупреди кметът д-р Дарин Димитров. Той настоя институциите да се ангажират отговорно, като се работи в синхрон за по-бързо преодоляване на евентуални проблеми в зимния сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама