Близо 1000 лица са заличени от избирателните списъци в община Търговище

16:40, 26 окт 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1000 лица от община Търговище са заличени от списъка за изборите за президент и вицепрезидент на Република България, както и от този за националния референдум на 6 ноември, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Това са гласоподаватели, които са подали заявление, че ще гласуват по настоящ адрес в населено място извън общината или в чужбина, поставени под запрещение,  изтърпяващи ефективни присъди и други.

Двата списъка, за изборите за президент и този за референдума, са публикувани, в рубриката за изборите, на сайта на Общинската администрация. Имената са посочени по секции. Гражданите могат да направят по-лесна проверка за евентуални грешки, като предварително проверят номера на секцията си. Справка може да се извърши и на сайта на ГРАО. Секциите с номера до 47 са на територията на град Търговище и кварталите, а останалите до 103 са в селата. Подвижната избирателна секция е с номер 104.

В забранителния списък за изборите за президент има 1017 имена, а в този за референдума са 1023. Разликата е с лица, които не са имали регистрация към датата на обявяване на националното допитване.  Гражданин, който е вписан в списъците на заличените лица, но смята, че има право да гласува, може да се запознае с основанието за неговото заличаване и да поиска корекция. Това става с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметското наместничество, или по електронен път до 7 дни преди изборите - 29 октомври. Заявлението трябва да съдържа документи, доказващи правото да гласува.

Според Изборния кодекс кметът или наместникът трябва да се произнесат незабавно с мотивирано решение. Отказът за изключване от този списък веднага се съобщава на гражданина, който може да обжалва пред Административния съд до 24 часа. Решението на съда не подлежи на обжалване.

В предварителните избирателни списъци за община Търговище от септември тази година са включени общо 58 308 граждани с право да участват във вота. Сред тях има и такива, които живеят в други населени места извън общината, както и в чужбина, но не са подали заявление, че ще гласуват на друго място и по тази причина са в списъка, уточняват от ГРАО. Избирателните списъци също са публикувани на сайта на Община Търговище, където може да се направи справка.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама