Час по Европа имаха ученици от Търговище

18:30, 29 окт 16 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на 170-годишнината от началото на светското образование в Търговище, в Първо основно училище „Христо Ботев” гостува Виктор Божков, служител в генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване” на Европейската комисия в Брюксел. Пътят на Виктор започва от Първо основно училище, насочва се към Първа английска гимназия в София, достига специалността „политически науки” в УНСС, рязко прескача границата и отвежда младия човек на специализация в Манчестър, връща го на Балканите – университетски преподавател в Косово, за да го издигне до международен връх – Европейската комисия в Брюксел.

Традиционната европейска инициатива „Отново на училище” връща Виктор в малкия детски свят, където са се родили мечтите му за правото на човека да избира как, къде и с кого да живее, без да изменя на своята национална и културна идентичност. 

"Пратеникът на Брюксел успя достъпно да представи неща, които детското съзнание осмисля по-трудно. В края на презентацията обаче малките слушатели бяха наясно как Европейският съюз гарантира мира на континента, как взема своите решения, които са от съществено значение за свободата на всекиго да се движи и да живее в Европа. Виктор обясни скучните политически термини така, както изяснява техния смисъл пред децата си брекзит, референдум, миграция. В оживения диалог брюкселският бюрократ захвъри чиновническия стереотип и съвсем по човешки, с уважение и респект към учителския труд, се вживява в ролята на будител, който лобира за ценности, без които младият човек не може да се приобщи към културния европейския свят. " сподели преподавателят по български език и литература в училището Петър Асенов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама