Представиха атрактивни мерки за инвестиции в селските райони в Попово и Омуртаг

23:43, 01 ное 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният информационен център - Търговище проведе информационни срещи в градовете Попово и Омуртаг, на които представи атрактивна мярка за бизнеса от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Общински експерти, земеделски производители и представители на читалища бяха запознати с отворената до 7 декември т.г. подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“. Финансовата помощ е в размер до 50% от общия размер на допустимите разходи, обясни експертът Анатоли Александров. Интензитетът на помощта се увеличава с до 10% за различни категории проекти, например на млади земеделски стопани, за колективни инвестиции, за инвестиции в стопанства, изпълняващи агроекологични ангажименти, за биопроизводители и др. Минималният размер на допустимите разходи по един проект е 15 000 евро.

Догодина ще бъде важна за земеделския бизнес - тогава се очаква да стартират много от атрактивните мерки от Програмата – т.нар. млад фермер, за създаване на къщи за гости, за инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти. Това се вижда от индикативния план за прием на заявления по програмата, публикуван на сайта на земеделското министерство. През следващата година ще бъдат отворени за прием общо 21 мерки и подмерки.



На срещата в Попово стана ясно, че Общината чака оценка на две проектни предложения по мярката за инвестиции в инфраструктура. Одобрена е и Стратегията на Местната инициативна група. През настоящия програмен период е засилената роля на местните общности при реализацията на европейски проекти чрез т.нар. "Водено от общностите местно развитие". Стратегията на МИГ – Попово е с финансовата рамка от близо 3 милиона лева. Очаква се първата сесия за прием на проекти да бъде отворена през март 2017 г., съобщи координаторът инж. Магдалена Радева

Община Омуртаг заедно с Антоново ще кандидатстват за одобрение на разработените стратегии за местно развитие догодина, каза експертът от Община Омуртаг Румяна Илиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама