Наградиха ръководителите на Балетна формация „Търговище”

07:32, 04 ное 16 / Култура 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева - ръководители на Балетна формация „Търговище”, към Младежкия дом, бяха удостоени с наградата "Кристална лира 2016" в раздел "Педагог". За 20-та поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Classic FM радио организираха тържествена церемония по връчването на националните награди за музикално и танцово изкуство.

"През изминалия творчески сезон Балетна формация „Търговище” има множество участия в концерти, конкурси и много спечелени награди, но още по-значимо е, че Балетна формация „Търговище” успява да съхрани класическото балетно изкуство на много високо ниво вече 45 години – празничният концерт  „Душата ми превърна в полет…” през април бе доказателство за това. В него проличаха опитът и приемствеността, натрупани през годините. Отличната палцова техника бе съчетана с класически и модерни хореографии – част от тях връщащи към първите години на балета, друга част съвсем нови, показани за пръв път на сцена. Концертът бе събрал в себе си есенцията на положените през сезона усилия, упоритост, креативност и творчески подход", разказаха от Младежкия дом.

Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева бяха номинирани за награда „Кристална лира” за отличната преподавателска работа с над 70 деца на възраст от 4 до 18 години, за съхраняване на класическата балетна школа и на палцовата техника, за успешната работата с големи формации, в три възрастови групи и не на последно място за това, че възпитават децата в любов към красотата на класическия танц. 

Гала спектакълът, на който бяха връчени наградите, се състоя на 1 ноември в София.

„Церемонията беше много тържествена. По време на номинациите излъчиха моменти от празничния концерт „Душата ми превърна в полет…”, посветен на 45 годишнината на балетната формация. Бях много развълнувана когато съобщиха, че двете с г-жа Макарнаян печелим „Кристална лира” в категория „Педагог”. Изказах своите благодарности на уважаваното жури и споделих, че тази награда е знак на признание за общия ни труд и на труда на всички, които са ни помагали през годините да запазим балетното изкуство в град Търговище”, сподели Севдалина Стойчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама