Обучават фирми да се пазят от кибератаки в Търговище

07:35, 16 ное 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обучение за малки и средни предприятия на тема „Киберсигурност и киберзащита - как да опазим фирмата от опасните престъпници в мрежата“ ще се проведе днес в Търговище. Домакин на проявата е Областният информационен център. Тя започва в 10 часа. 

Събитието се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) съвместно с компания "Хай Компютърс" ЕООД и е част от поредица обучения, които ще се проведат в градовете Плевен, Велико Търново, Търговище, Смолян, Нова Загора и Казанлък.

Лектори са Стилиян Цветков – експерт по информационна сигурност и Христо Ласков – експерт по информационни технологии.

"Повече от 2 000 000 евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година. Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност. Средният откуп, който плащат фирмите, за да си върнат откраднатите данни за клиенти, доставчици, цени и други, е 15 000 евро, сочат специалисти по дигитална и фискална сигурност.Над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем. Но те са лесна мишена, тъй като в около 90 на сто от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище", подчертават организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама