Изследват безплатно за ХИВ в Търговище

19:16, 18 ное 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ ще се извършват в лаборатория наРегионалната здравна инспекция в Търговище до 25 ноември. Същите изследвания ще се направят и в няколко училища в  Търговище и Попово. Всичко това се случва в навечерието на 1-ви Декември, Световният ден за борба със СПИН, Той поставя началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта. Мотото на кампанията тази година е “Hands – up for HIV prevention” („Ние сме ЗА превенцията на ХИВ”). 

Кампанията тази година ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и млади жени, групите, живеещи в най-висок риск, както и към хората, носители на ХИВ.

Същевременно за четвърта поредна година България, заедно с още 50 европейски държави, ще се включи в инициативата „Европейска седмица на изследване за ХИВ”, която по традиция се провежда в края на месец ноември, за тази година е определен периода от 18 до 25 ноември. Целта е да се повиши информираността на обществото по отношение на ХИВ-инфекцията, да се популяризира изследването и да се даде възможност на всеки, който желае да узнае своя статус. Министерство на здравеопазването е поканено официално от организаторите на Седмицата да подкрепи инициативата чрез структурите си в страната.   От Регионалната здравна инспекция в Търговище планират още обучения  на тема „ХИВ/СПИН – Какъв е риска и как да се предпазим?“  по системата „връстници  обучават връстници“ за ученици от 10, 11 и 12 класове  в партньорство с  доброволци  от Младежкия червен кръст. На 1 декември ще има кампания за разпространение на презервативи,  информационни материали, червени ленти и балони  по време  на Младежки хепанинг - концерт организиран от Община Търговище и съвета по наркотични вещества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама