Отбелязват 170 години светско образование в Търговище

09:04, 25 ное 16 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специален сборник посветен на 170 години светско образование в Търговище беше представен в Първо СУ "Св. Седмочисленици. Негов автор е началният учител Ася Трендафилова, която е тръгнала по следите на времето и е събрала късчета памет, за да остане "историята" за идните поколения. 

Сборникът е разделен на три тематични части. Първата - "По пътеката на миналото", съдържа 31 спомена на бивши и настоящи учители и пет - на възпитаници на елитната гимназия - имена, оставили диря в историята й. Втората част е със статистически характер и представлява извадки от летописните книги на училището, съхранявани в Държавния архив. Третата - 159 снимки и факсимилета, които са запечатали емоциите на различни поколения учители и ученици. По-голямата част от снимките са предоставени от тях и се публикуват за първи път, обяви Трендафилова.

На събитието присъстваха представители на важни институции в града – Областна управа, Регионалното управление на образованието, Регионалния исторически музей, Окръжна библиотека, Държавен архив, както и много бивши учители и възпитаници на училището, които взеха отношение, изказаха своите чувства на гордост и съпричастност към светлата история на образователното дело в нашия град. 

Средствата за отпечатването на сборника са събрани от доброволни дарения. Ценната книга училището подари на Окръжна библиотека (20 броя), на архива, музея и др. институции. Десет броя ще бъдат заведени към училищната библиотека. Всички съпричастни, споделели своите спомени и снимки, също получиха по една книга. Екземпляр от сборника ще бъде изпратен и на Националния музей на образованието в Габрово.

За своя труд Ася Трендафилова получи грамота за значим принос в проучването на историята на училището и за предаването на родолюбивия огън на следващите поколения.

По повод годишнината  в двора на най-старото търговищко училище се разигра и уникален флашмоб. Ученици от девети и десети клас изписаха с телата си 170 -внушителното число на годините на тяхното училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама