Наградиха най-успешните читалища в община Търговище

15:09, 25 ное 16 / Култура 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Читалище „Развитие 1904” кв. "Въбел" бе отличено за цялостната си дейност на Годишните награди за най-успешни читалища в община Търговище. На церемонията присъстваха кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, заместник-кметовете Валентин Велчев, Емине Якубова, Рая Матева, инж. Митко Панайотов и секретарят Христалина Халачева.

Събитието се провежда за четвърти път и цели да открои най-изявените читалища и техните дейности. Експертна комисия разгледа 27 номинации от всички 38 читалища. Определи победителите в 8 категории. Всеки от тях получи плакет.  Първенците бяха отличени с купа и финансова награда, изразяваща се в процент от резерва на държавната субсидия на всички читалища в общината.

Д-р Дарин Димитров сподели, че се ангажира да съдейства за опазването и съхранението на всички читалища в община Търговище. „Живата читалищна дейност, разнообразните състави и събитията, организирани по места, са най-ценните измерители за опазване на характерния ни бит и култура. Докато те съществуват, ще се помнят и традициите ни”, заяви той.

Победител в категория „Библиотечно-информационна дейност” е читалище „Будител - 1927”, село Баячево. Читалището в село Буховци е наградено за „Културно-просветна дейност”. Две са отличията за „Любителско – художествено творчество” – читалище „Йордан Миндов - 1892”, село Алваново и читалище „Просвета - 1907”, село Надарево. В категория „Автентичен фолклор, занаяти и събори” печели читалище „Съглсие - 1902”, село Дългач. Читалището в село Стража се открои в надпреварата за „Общоселски празници”. Дейността в селата Давидово и Момино печели награда „Проекти и партньорства”. Победител за „Граждански и социални инициативи” е читалище „Христо Ботев - 1927”, село Драгановец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама