За световни проблеми говориха ученици от Търговище

06:56, 08 дек 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година I Основно училище „Христо Ботев“ в Търговище се включи в инициативата на УНИЦЕФ и Министерство на образованието „Най-големият урок“. Целта е децата да се запознаят с глобалните цели за устойчиво развитие на света и да покажат своето отношение към значими  проблеми.

"Във II а  и II г клас се проведоха учебни занятия, посветени на глобалните цели за устойчиво развитие „Изкореняване на бедността” и „Качествено образование”. Те трябва да се осъществят  до 2030 г., за да заживеем в един по-добър, по-справедлив и по-отговорен към планетата свят. Учениците активно участваха с рисунки и аргументирани мнения за съпричастност и отговорност към случващото се с други деца по света, които нямат техните права и възможности за щастливо детство и добро образование, за да сбъднат  мечтите си. След това „Най-големият урок“ се проведе в IV г клас. " разказаха от учебното заведение.

Откритата през месец март класна стая „Конфуций“ се превърна в интерактивно пространство за детските мнения и аргументи. Четвъртокласниците демонстрираха дейности, свързани с разясняване на глобалните цели и представиха своя гледна точка към глобалните проблеми, реагирайки обмислено, но и спонтанно на конкретни ситуации, изискващи изказване на мнение, осъществяване на избор и вземане на решение. Бяха направени интердисциплинарни връзки с теми от учебното съдържание по математика, български език и литература, човекът и природата, както и асоциации с обучението по предприемачество, последователно реализирано в тази паралелка.

Във финала на урока прозвучаха детските послания към личности на лидерски позиции, като четвъртокласниците призоваха за отговорност, усърдие и постоянство в отношението към глобалните проблеми.

"Министерството на образованието и науката е партньор на УНИЦЕФ България в инициативата за популяризиране на глобалните цели за устойчиво развитие и насърчава училищата в страната да осъществяват глобални уроци, защото  ролята им е решаваща. Чрез мултиплицирането на образователни практики, посветени на инициативата, I ОУ „Христо Ботев“ има значим принос за формиране на активна позиция у децата спрямо глобалните  проблеми", споделиха от училището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама