Заседава Обществения съвет за превенция и противодействие на корупцията в Търговище

11:34, 14 дек 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията се проведе в Търговище. То беше председателствано от областния управител Светлин Бонев. Гост на срещата беше Елеонора Николова – и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет. Тя запозна членовете на съвета с функциите, задачите и проектните дейности на Центъра, които разработва проекти като анализира нормативни актове, правила, административни процедури и процеси, действащи в рискови зони за корупция, както и осъществява превантивен контрол относно законопроектите на изпълнителната власт.

Елеонора Николова представи и някои от проектите на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност с конкретни предложения за намаляване на корупционните рискове в обществено значими сектори. Те касаят електронизацията на обществените поръчки, създаване на централизирано възлагане на обществени поръчки за доставки на лекарствени продукти първоначално, а впоследствие и на медицински изделия за лечебните заведения за болнична помощ, въвеждане на законово изискване за одобряване на стратегия за развитие на концесиите и на план за действие, осъществяването на предварително сертифициране на фирмите по браншове и др. 

Сред другите инструменти за ограничаване на корупционните практики е създаването на Единен етичен кодекс за поведение на лицата от публичния сектор. Отчетена бе и необходимостта от въвеждане на конкретни мерки, с които да се ограничат злоупотребите при отпускането на инвалидни пенсии. 

В заключение Елеонора Николова посочи, че в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност е изграден експертен и технологичен капацитет, който е в състояние да представя мерки за редуциране на корупционния риск и модели на управленски решения. В центъра се работи по проектен принцип, а изработените предложения имат директен икономически ефект след тяхното внедряване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама