Капанци ще коледуват в музея в Търговище

09:22, 16 дек 16 / Култура 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод предстоящите Коледни празници по покана на Регионален исторически музей – Търговище ще гостува Ансамбъла за изворов фолклор „Капанци” при Народно читалище „Искра-1893 г.” в село Паламарца. Те ще представят възстановка на традиционните обичаи за Бъдни вечер, Коледа и коледуване, свързани с капанците. Събитието е утре от 10 часа в къща-музей „Никола Симов”.

Според народната вяра, ако коледари не пеят на Коледа, годината ще е много лоша, ще има мор по хора и добитък, суша и киша ще опустошат реколтата. Затова коледарите са най-чаканите гости в нощта след Бъдни вечер. Облечени в традиционни носии, с накичени калпаци, те обикалят всички домове и благославят: „Станенине, Господине! Тебе пеем стар старео! Тебе пеем, Бога хвалим! Колко здравец в планина, толкоз здраве в тази къща, здраве, късмет и берекет! Жито, просо, мед и масло от съда се наливало и през прага преливало”

"Елате, за да се докоснете до автентичните български традиции, да чуете коледарските наричания и благословии с общата надежда за добра, богата и благодатна година", поканиха от музея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама