Засилено полицейско присъствие ще има по време на празниците в Търговище

14:33, 24 дек 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
План с мерки за опазване на обществения ред и сигурността по време на предстоящите зимни празници e утвърден в Областната дирекция на МВР в Търговище. Проведени са срещи с органите за местно самоуправление по места, на които са уточнени съвместни действия за гарантиране на безопасността при провеждане на различните празнични прояви и тържества. Проведени са и срещи с ръководствата  на охранителните фирми с цел подобряване на пропускателния режим в охранявани от тях обекти, в които се събират големи групи граждани,  и за осъществяване на своевременен обмен на информация с полицейските органи в случай на необходимост. С цел осигуряване на добър обществен ред и сигурност на гражданите ще има засилено полицейско присъствие на всички места в областта, където ще се провеждат масови празненства по случай предстоящите коледни и новогодишни празници.   Създадена е организация за обезпечаване безопасността на движението по главните и второстепенни пътища в областта  и вътрешноградската мрежа непосредствено преди, по време и след празниците. В дните преди и по време на празниците на територията на областта ще бъдат проведени специализирани полицейски операции за осигуряване на безопасно движение по пътищата с оглед на засиления трафик. Действията на полицейските служители ще бъдат насочени основно към подпомагане на движението по пътищата, но и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Пътните полицаи ще следят за спазване на скоростните режими и за шофиране след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи. Водачите на МПС не трябва да забравят, че пътуването с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено и преди тръгване всеки водач следва да се увери, че колата му е в изправност и е напълно оборудвана за пътуване в зимни условия.   Осъществяват се проверки съвместно със служители на пожарната, Регионалната здравна инспекция и Териториалната дирекция на НАП-Търговище в заведения, клубове и игрални зали в областта с акценти на контролната дейност върху начина на охрана и осъществяване на пропускателния режим, спазване на изискванията за пожарна безопасност в обектите, недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни посетители, както и контрол върху режима на присъствието им в увеселителните заведения, недопускане превишаване капацитета на заведенията и на посетители с оръжие в тях, спазване на санитарно-хигиенните изисквания и недопускане продажбата на акцизни стоки без бандерол.

Инспектори от „Детска педагогическа стая“ и служба„Контрол на общоопасните средства“  изнесоха беседи в училища на областта, в които запознаха учениците с възможните опасни последици от производството и употребата на самоделни взривни устройства и на неправомерната  употреба на пиротехнически изделия.   "Гражданите, които ще пътуват извън областта, трябва да обърнат специално внимание на мерките за безопасност на домовете си. Необходимо е те да проверят преди напускане на жилището дали са затворени добре всички врати и прозорци в него, а в дните на отсъствието им е добре техни доверени близки или съседи да наглеждат имота. От полицията съветват  хората да се въздържат да коментират широко чрез социалните мрежи къде възнамеряват да пътуват за празниците, защото отсъствието им може да бъде използване от недоброжелатели в техен ущърб. Гражданите трябва да избягват да оставят на съхранение в домовете си големи суми пари и ценности. Необходимо е да се има предвид, че в  празничните дни се засилва активността и на джебчиите, които използват оживлението по базари, пазари и големи търговски обекти, за да извършват кражби. Затова е необходимо всички да бъдат бдителни за вещите си  и да не улесняват крадците с небрежно поведение.

Водачите на автомобили  не трябва да оставят чанти и пакети на видно място, защото това често е причина за разбиване на колите. И не на последно място – от полицията съветват гражданите на областта да бъдат внимателни и да не се доверяват на лъжливи обаждания по телефона, целящи да ги въведат в заблуждение под различни предлози. Освен най-често използвания от тях в последно време – необходимост да предадат някаква сума пари, за да окажат съдействие на полицейски служители, осъществяващи операция по задържане на телефонни измамници, е възможно по празниците да се появят  и тематични сценарии с  томболи и награди." предупредиха от полицията.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама