Антоново се готви за двоен празник

14:34, 10 яну 17 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антоново се готви да посрещне двоен празник на 17 януари. Тогава освен имен ден общината отбелязва и Ден на етническата толерантност. Празникът се чества за тринадесета поредна година. Официалното му откриване ще е в читалище „Христо Ботев - 1921” от 10.30 часа, а веднага след това ще бъде отслужен молебен за здраве и благопреуспяване, като благословии към местното население ще отправят християнски и мюсюлмански духовници. В 11.30 часа започва празничния концерт на местни самодейни състави със специалното участие на Разградския драматичен театър.

Преди Освобождението днешният град Антоново е бил село с име Яйла кьой. На 14 август 1934 година е преименувано на Поляне, а от 8 декември 1949 година носи сегашното си име в памет на Антон Кръстев от Омуртагския партизански отряд, загинал в сражението край близкото село Божица. През 1964 година село Антоново е обявено за селище от градски тип, а на 17 септември 1974 година – за град.

По традиция жителите на общината отбелязват Деня на града, когато православната църква чества Свети Антоний. Тържествата водят началото си от 2004 година. Идеята на празника и поддържането му през годините е разумният диалог между живеещите в района етноси да продължава и да служи за основа на бъдещи добри взаимоотношения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама