“Българите идат” в Търговище

18:17, 17 яну 17 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Българите идат” е първото за годината представление, което ще бъде представено на сцената на Драматичен театър Търговище. Спектакълът е дело на Плевенския театър „Иван Радоев“ заедно със Северняшки ансамбъл и е направен по текстове на Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Петко Славейков, Йордан Радичков.

Режисьор е Димо Дешев. Сценография и костюми – Зоя Минева, музикален консултант – Анелия Дечева. В ролите: Мариета Калъпова, Ива Николова, Надя Новоселска и Георги Ангелов.

Този спектакъл е като визитна картичка на България, – казва режисьорът Димо Дешев и добавя, че идеята е взета от древногръцкият автор Аристофан и неговата пиеса „Жените в Народното събрание”, само че в съвременния, български вариант жените са в Европарламента. Подтекстът е съвсем реален и сериозен – предстоящото председателство от България на Европейския съюз, планирано за началото на 2018 г.

В „Българите идат” ситуацията се използва, за да се очертае българският архетип, да се огледаме малко отстрани, да осъзнаем какви сме, откъде идваме и накъде отиваме. – обяснява Дешев.

В спектакъла всеки от актьорите има по 12-13 роли. Близо два часа те не слизат от сцената, пресъздавайки пред очите на публиката  различни  персонажи от българските литература, фолклор и песни. В представлението участват танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, а песните се изпълняват от актьорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама