Журито не одобри предложенията за текст за химн на Търговище, стартира обществено представяне

09:21, 19 яну 17 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито едно от 32 предложения за текст за химн на Търговище не беше одобрено от журито и се преминава към следващата фаза от конкурса. Това реши ръководството на Общината след консултации с Обществените съвети и юристи.

Комисията по селекция на текстовете в състав Неда Антонова, Маруся Максимова, Росица Куцарова, Йордан Минчев, Даниела Минчева, Константин Кряколов, Теодора Лавдинова, Красимира Коларова и Рая Матева не излъчи и подбор на пет текста. След запознаване с предложенията, които бяха представени анонимно, те излязоха със становище за удължаване срока на конкурса с още един месец. Препоръчаха в него да бъдат привлечени повече млади автори, които да дадат своя интерпретация по темата. На заседанието беше подчертано, че повечето участници не са спазили изискванията за съставяне текст за химн, който има своя специфика.

С решението на журито бяха запознати членовете на Обществения консултативен съвет и Съветът по култура. Те също предлагат удължаване на конкурса с един месец и евентуално последващо наемане на професионален екип автори за изготвяне на текст и музика.  Бяха изказани мнения, че изборът на професионалисти също крие рискове относно продукта, който ще бъде подготвен. Това ще доведе до увеличаване на бюджета за химн на Търговище, който ще надскочи няколко пъти предварително определения награден фонд на конкурса от 1300 лева.  Постави се и въпрос целесъобразно ли е инвестирането на по-сериозна сума общински средства в иначе прекрасната идея, при положение, че има текущи важни проблеми за решаване, които изискват средства. Кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров подкрепя предложението за удължаване срока с един месец, тъй като целта е да бъдат стимулирани и местни млади автори, които са eмоционално свързани с града.

Тъй като журито не излъчи до пет предложения, които да бъдат публикувани на сайта на Община Търговище, беше взето решение пред обществеността да бъдат показани всички конкурсни текстове. Публикуването им и възможността за гласуване е с цел спазване на ангажимента за публичност и прозрачност, за провеждане на обществено обсъждане и гласуване.  То ще продължи до 31 януари, реши ръководството на Общината. Припомняме, че според регламента журито не е задължено да се съобрази с резултатите от допитването и може да не излъчи победител в конкурса. Освен да гласуват гражданите може да изкажат мнение и на електроннен адрес: [email protected].  Линкът към анкетата е: http://targovishte.bg/poll_grid.php?poll_id=11.

След приключване на обсъждането ще бъде взето окончателно решение от журито и ръководството на Общината, както гласи регламентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама