Мащабна възстановка за 139-та годишнина от Освобождението на Търговище

18:10, 24 яну 17 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговище ще отбележи 139-та годишнина от Освобождението си с мащабна възстановка на събитията от паметната дата. Тя ще се проведе на 29 януари от 10.30 часа пред паметника на ген. Казимир Ернрот.

 Възстановката е инициирана  от местния Патриотичен клуб „Възраждане”, с председател Савин Савов. В нея ще вземат участие над 100 представители от 6 реконструктурски клуба от Североизточна България. Сред тях са ПК „Възраждане“ - Търговище,  НД „Традиция“ Велики Преслав „Седми преславски пехотен полк“, НД „Традиция“ - Шумен, „46 добрички пехотен полк“ - Добрич, Комитет „Крум Страшний“ – Шумен и Сдружение "Клуб миноносец Дръзки" – Варна.

След възстановката и ритуала в знак на признателност пред паметника на ген. Казимир Ернрот, ще потегли шествие към Морената в кв. „Варош”, където в 11.30 часа ще се поднесат цветя и венци.  В 11. 45 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“.

Честванията ще приключат в 18.00 часа на пл. “Свобода” с литературно-музикална композиция “Пътят на свободата”, с участието на ученици от I ОУ “Христо Ботев” и Центъра за младежки дейности и инициативи.

Празничните чествания, посветени на Освобождението на Търговище, ще започнат с изложба – живопис на търговищкия художник Румен Райнов. Тя ще бъде открита от 17.30 часа утре  в арт галерията на Регионална библиотека  „Петър Стъпов“.

В четвъртък четвъртък, от 17.30 часа във фоайето на библиотеката ще се представи книгата „Под знамето на бунта”, с автор Стефан Николаев.

Екипът на Регионалния исторически музей – Търговище е подготвил изложба „Реликви от Освобождението на Търговище“, която ще може да бъде посетена на 27 януари, петък, от 17.00 часа в Свещаровата къща. В същия ден от 17.30 часа, зала 22 в ОНЧ „Напредък-1864“ ще се проведе дискусия по темата „Какво знаем и не знаем за Никола Симов – Куруто?“ с участието на Савин Савов и Валентин Княжевич от ПК „Възраждане”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама