Намалява броят на възпитателните дела в Търговище

16:50, 17 фев 17 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
46 са  образуваните възпитателни дела  за противообществени прояви на деца в Търговище през миналата година. Това е с 23 случая по-малко в сравнение с 2015 -та. Данните бяха представени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) по време на отчета й.

Дейността на комисията бе представена пред прокурор Александър Добрев, инспекторите от Детска педагогическа стая на Районно управление Бойко Янакиев и Миглена Димова, психолози и представители на други институции, ангажирани с прояви на малолетни и непълнолетни. На срещата присъстваха още зам.-кметът и председател на Комисията Рая Матева и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Косьо Костов.

63 е общият брой на извършителите на различни противообществени прояви, срещу 70 през с 2015 г. Комисията обаче отчита увеличение броя на момичетата извършители. През  2015 г. те са били 9, а през изминалата година са регистрирани 13. Малолетните, участвали в различни противообществени дейности, са 24, а непълнолетните  39.  11 от регистрираните деца не са посещавали училищни занятия, а 8 са били с повече от едно възпитателно дело.

Най-разпространените деяния са кражби, унищожаване и повреда на имущество, интернет измами и измама с лотарийни билети. Сред противообществените прояви има бягство от семеен център, просия и употреба на психоактивни вещества.

Всички възпитателни дела през годината са завършени и няма обжалвани мерки пред Районен съд - Търговище. Увеличил се е броят на наложените мерки на родители на малолетни и непълнолетни, които са получили предупреждения, участвали са в консултации със специалисти по въпросите на възпитанието или са били глобени. Те са 14, а през 2015 г. са били само 4.

84 деца са поставени под надзор на обществен възпитател. Мярката е налагана превантивно, за да се предотврати асоциално поведение. Има случаи, в които надзорът е в изпълнение на наложена възпитателна мярка. 79 от деца не са извършили друга проява по време на корекционно – възпитателната работа с тях и родителите им, показва още отчетът на Комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама