Одобриха приема в държавните и общински училища в Търговище

17:28, 20 фев 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Одобриха план-приема в държавните и общински професионални училища на територията на област Търговище през следващата учебна година. Това стана на днешното заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, водено от областния управител Валери Симеонов.

По данни на Регионалното управление на образованието, учениците от областта, които през настоящата учебна година завършват 7 клас са 1015. Те ще могат да кандидатстват в 46 профилирани и 27 професионални паралелки.

Завършващите 8 клас са 735, като техният прием ще бъде в 32 профилирани и 23 професионални паралелки.

По време на срещата стана ясно, че на територията на Търговищка област няма закрити училища. Общообразователните училища в областта са реализирали своя прием на 100 процента. Пет са закритите паралелки, които не са успели да изпълнят заявения план прием, три от тях са в Търговище и по една в Попово и Омуртаг.

Сред положителните тенденции, които се наблюдават през последните години, е повишеният брой осмокласници, които продължават обучението си на територията на област Търговище, за сметка на тези, които избират да учат в друга област.

От инспектората отчитат засилен интерес на кандидат-гимназистите към общообразователните училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама