Система за електронен прием в първи клас разработва Община Търговище

17:13, 22 фев 17 25 571 Шрифт:
Автор:


Община Търговище разработва система от правила и критерии за прием на ученици в първи клас. Тя ще бъде въведена според разпоредбите на Закона за предучилищното и училищно образование. Проектът ще бъде внесен за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет на 28 февруари, информираха от администрацията.

Системата ще създаде възможност за електронен прием в първи клас, който за първи път ще бъде използван през предстоящата учебна година. Всеки родител ще трябва да подаде писмено заявление в избраното училище или да направи онлайн регистрация за прием на детето си. Използването на системата е удобно и с възможност за работа от мобилно устройство, обясниха експертите.

В заявлението се посочват до 3 предпочитани училища, подредени според желанието за прием. Така във вече създадения потребителски профил всеки родител ще вижда класирането на детето си и точките, с които кандидатства за избраното учебно заведение. Основен критерий за прием ще бъде близостта на училището до настоящия адрес на детето.

Предвидени са предимства в класирането на учениците с трайни увреждания с 50 и над 50% и с един или двама починали родители. Критерий, който би донесъл допълнителни точки е, когато детето е завършило подготвителна група в избраното училище. Такива ще има и ако други деца от семейството се в същото училище или, когато местоработата на родителя е в района на училището.

Системата е интегрирана с локалната база на отдел ГРАО на Община Търговище и информационната система АДМИН на Министерство на образованието. Tака при въвеждане на входните данни се прави автоматична им проверка.

"Внедряването на новите правила за прием ще осигурят обща информация за децата, кандидатстващи за прием в първи клас, както и прозрачност на процеса - от регистрацията на заявление до записването на децата в първи клас. Така ще се осигури разпределение на учениците и общи критерии за училищата. Новата електронна услуга за гражданите на Община Търговище е част от политиката за създаване на eлектронна община.  Пълният текст на проекта на системата от правила и критерии за прием на ученици в първи клас може да бъде разгледан на сайта на Община Търговище. До момента ръководството на местната администрация е представило новите възможности пред директори на детски градини, училища, родители и граждани. " информираха от пресцентъра на местната администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама