Въвеждат гратисен период при наемането на общински мери и пасища в Търговище

07:26, 25 фев 17 25 628 Шрифт:
Автор:

Гратисен период от две години за животновъдите, които наемат пасища и мери за срок от 5 години, въвежда Община Търговище. Измененията ще бъдат  внесени за разглеждане в Общинския съвет, след въведените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

До 10 март е срокът за подаване на заявления за 5- годишно наемане на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд в Търговище. Отдаването им вече се извършва без търг. Комисия, определена със заповед на кмета, разпределя терените, според броя животински единици, подадени в заявленията. Те се изчисляват на база коефициент, според вида животни.

Предвижда се провеждането на два търга за отдаване под наем на парцели за 1 година, при останали свободни пасища. В първия може да участват само собственици на пасищни животни, а при втория и лица, които поемат задължение да поддържат парцелите в добро земеделско и екологично състояние.

151 са сключените договори за отдаване под наем на пасища, мери и ливади през изминалата година. Близо 45 хил. декара са наличните пасища и ливади на територията на община Търговище. От тях половината са за общо ползване. Останалите са предложени за индивидуално. През настоящата година това са над 5,5 хил. декара.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама