Започва почистване на речните корита в Търговище

11:15, 27 фев 17 25 739 Шрифт:
Автор:

До края на месец март кметовете и наместниците на населени места от община Търговище трябва да организират почистване на нерегламентирани замърсявания на речните корита, разположени на територията на съответните села и квартали. В този срок трябва да бъдат почистени и входно-изходните артерии от отпадъци и инцидентни замърсявания.

До средата на месеца кметовете трябва писмено да уведомят Община Търговище за извършените огледи, набелязани мерки за почистване, нуждата от допълнителна техника за дейностите в селата и недопускане на нови замърсявания.

Според графика, утвърден от кмета д-р Дарин Димитров, селата и кварталите са разделени на 6 групи. Почистването стартира от Дралфа, в чийто район са още 9 села. Там почистването трябва да приключи до 10 март. Последни са в района на Лиляк, с 8 близки села, в които ще се работи в периода от 25 31 март.

През април ще бъдат проведени съвместни проверки от Община Търговище и представители на РИОСВ – Шумен. При констатирани нередности ще бъдат съставяни актове за  административни нарушения, които ще бъдат последвани от наказателни постановления.

Това гласи заповед на кмета на общината до отговорниците за населените места. Те трябва да организират почистването с жителите на населените места и при нужда да поискат съдействие от местната администрация.

До края на март трябва да бъде направен оглед и да се почистят речните легла на Врана и Сива в рамките на град Търговище. Те са разделени на отделни участъци, а почистването трябва да се извърши от Общинско предприятие БКС.

Кметът на общината д-р Димитров издаде съответните заповеди и утвърди графиците. За предприетите действия и съвместния контрол са информирани Басейнова дирекция – Черноморски район – Варна и РИОСВ – Шумен.  

За почистването на реките извън границите на населените места, като например в местността Парка, от общинската администрация информираха, че според Закона за водите дейностите там се организират и координират от съответния областен управител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама