Връщат данъци на млади семейства с ипотечен кредит в Търговище

15:32, 27 фев 17 25 630 Шрифт:
Автор:

 18 млади семейства от Търговище и региона са декларирали от началото на тазгодишната данъчна кампания до днес, че са закупили жилища с ипотечен кредит и са поискали да намалят данъчната си основа с платените от тях лихви по кредита. Средно всяко семейство ще получи обратно по около една месечна вноска по обслужвания кредит, информираха от пресцентъра на данъчната администрация в Търговище.       
 
 От там припомниха, че и през настоящата година един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Приспадането означава, че със сумата, платена за лихви по ипотеката, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. 

 Данъчното облекчение се ползва ако поне един от съпрузите не е навършил 35 години, когато е сключил договор за заема, а ипотекираното жилище е единствено за семейството. Всичко това се декларира в специално Приложение № 10 на годишната данъчна декларация. Към нея трябва да се приложи и документ от банката, отпуснала заема, с който се удостоверява размера на направените през годината лихвени плащания.   
 
 "Най-лесно подаването на годишната декларация за облагане на доходите става по електронен път с ПИК или подписана с електронен подпис. Данъчните декларации могат също да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП." уточниха от офиса на НАП и припомниха, че срокът за подаване изтича на 2 май, като до същата дата трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама