На 55 фирми от Търговище възстановиха ДДС без проверка от данъчните

09:53, 02 мар 17 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 55 фирми офисът на НАП в Търговище възстанови по-бързо и без проверка ДДС в размер на 55 916 лева, информираха от пресцентъра на приходната агенция. От там припомниха, че новата опростена процедура е в сила от 1 септември миналата година, като промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дават възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС. 

За да се възползват повече фирми от тази възможност трябва да са спазени някои основни изисквания. Най-важното задължително условие за облекчения ред е в месечната справка-декларация да е посочена валидна и активна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова в електронната услуга за подаване на ДДС документи по интернет е дадена възможност в справките-декларации, с декларирана сума за възстановяване, фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата.   

Опростената процедура по възстановяване на ДДС се прилага само за фирми, които са определени от приходната администрация като нискорискови и при, които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения. Това е второто важно условие и означава, че за да очакват своите пари по сметка без проверка, дружествата не трябва да имат  неплатени задължения към бюджета.  

Агенцията оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички задължени лица. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От НАП уточняват още, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка, са служебна тайна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама