Описаха и чипираха всички домашни кучета в търговищкото село Маково

17:23, 07 мар 17 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първа масова кампания за поставяне на чипове на дворните кучета се проведе днес в търговищкото село Маково, където бяха маркирани 76 домашни животни. Организацията създаде кметът на селото Мехмед Елебашъ, който изготви опис на кучетата във всеки имот и разясни целите на кампанията.

Дейностите по чипиране, поставяне на ваксини и издаване на паспорт струват на всеки стопанин общо 15 лв. Кампанията извърши екип от практиката на ветеринарния лекар д-р Пламен Грозданов.

Кметът на селото е събрал документите, попълнени от стопаните на животни, за да организира и регистрацията им в Община Търговище. Тази година те са освободени от такса. Тези, които кастрират кучетата си, са напълно освободени от такива плащания.

В Маково са обхванати всички дворни кучета. По информация на кмета има около 10 бездомни, които били изхвърлени предимно от преминаващи автомобили. Те също ще бъдат маркирани, кастрирани и обезпаразитени. С тази част ще бъдат ангажирани служителите на Общинското предприятие „Социални и охранителни дейности”. В селото има и 3 агресивни кучета, които ще бъдат прибрани в приюта в Търговище.

$Село Маково, в което има 260 жители, даде успешен старт на кампанията на Община Търговище за въвеждане на ред и отговорност при отглеждането на домашни кучета и поетапно ограничаване популацията на бездомните.  По разпореждане на кмета д-р Дарин Димитров се правят описи на дворните пазачи. Управителите на етажната собственост са длъжни да регистрират в домовите книги кучетата, които се отглеждат във входовете им. Ветеринарните лекари трябва да представят информация в Общината за регистрираните при тях. Напомняме, че стопаните на домашни животни, на които не са поставени микрочипове, носят отговорност за неспазване на Закона за ветеринаромедицинската дейност. Според него чипът е задължителен. При липса на такъв глобата е 200 лв." обясниха от пресцентъра на местната администрация.

Кметовете на селата Момино, Ловец, Осен, Голямо Соколово, Макариополско и Стража също вече са създали организация и предстои да бъде проведена кампания за поставяне на чипове на кучетата в населените им места.

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров изказва благодарност на кметовете и жителите на селата, които откликнаха на призива за спазване на закона и ограничаване разпространението на бездомни животни.

Такава кампания не е правена от десетилетия и липсата на ред доведе до настоящата ситуация с безотговорното изхвърляне на кучета на улицата, коментират специалисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама