Зорница Русинова в Търговище: Ние от ГЕРБ сме реалисти и поемаме обещания, които можем да изпълним

19:52, 10 мар 17 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Министърът на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов - Зорница Русинова представи в Търговище основните приоритети от управленската програма на политическа партия ГЕРБ в сектор „Социална политика”. На кръгла маса, организирана от ГЕРБ-Търговище присъстваха водачът на листата в 28 МИР Теменужка Петкова, кандидатите за народни представители, кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров.

На форума, Зорница Русинова заяви, че е крайно време да бъдат преформатирани  социалната система, социалните услуги и социалните плащания. Тя поясни, че ангажимента, който поема ГЕРБ е да се създаде нов Закон за социалните услуги, който ще осигури достъп до качествена грижа и комплексни услуги според индивидуалните потребности на децата, семействата, рисковите групи, хората в уязвимо положение, както и хората с увреждания.

Снимка: ГЕРБ Търговище

„ Крайно време е да разделим социалните помощи от това какво са услуги, защото социалната помощ компенсира ниските доходи на най-бедните хора. Услугите обаче,  са тази част от социалната политика, която решава проблема на всеки конкретен човек”, обясни Зорница Русинова и допълни, че бъдещето на социалната политика е в услугите. „Трябва да се съобразим с работата на всяка една служба,  с конкретния проблем на всяко едно семейство и за това основния акцент в управленската ни  програма е развитието на Закон за социалните услуги. Тук, основната ни роля е да разчитаме на НПО и да имаме силен диалог с тях, защото те са нашия партньор в тежката задача да решаваме проблема на индивида и семейството”, каза Русинова.  

Според нея, единственият начин да бъде разрешен проблемът с липсата на качество на грижата и ниското заплащане на работещите в социалната сфера е  да има реална конкуренция между услугите. „Когато имаме ясно разграничение какъв е стандарта и какво е необходимо за хората, които ползват дадена услуга, тогава ще имаме по-високо качество и средствата, които всяка година се отделят от държавата ще могат да бъдат разумно и ефективно използвани”, каза Зорница Русинова. Тя  подчерта, че важен акцент в програмата на ГЕРБ е разработване и стимулираме на тридетния модел. „Цялата програма на ГЕРБ е в подкрепа на семейства на образовани хора, които искат повече от едно дете. Трябва категорично социалните помощи да бъдат обвързани не с броя на децата, а с отговорното родителство. От друга страна трябва да бъдат разработени финансови стимули, така че в България да има млади хора, които да имат едно, две или три деца.

Снимка: ГЕРБ Търговище


Зорница Русинова заяви, че друга важна тема в сектор „Социалната политика” е свързана с интеграцията на хората с увреждания. „Ликвидиране на системата на фалшивите ТЕЛК -ове е единственото решение как средствата, които отделяме отиват наистина при хората с увреждания. Трябва да осигурим достъпна среда, да има адекватна социална помощ за тях и да получават високи помощи”, категорична бе Русинова.

Зоницова Русинова заяви, че Търговище е лидер в усвояването на Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси”. „ По програмата за подпомагане на най-бедните хора около 15 хиляди човека получават пакети с храни, около 200 човека се хранят в трапезариите в общината. Инвестицията около 1,6 милиона лева в социалните дейности по различните проекти на общината наистина подпомагат хората от Търговище”, допълни тя.

 „Ние от ГЕРБ сме реалисти и поемаме обещания, които можем да изпълним. За това в сферата на пенсионната система поемаме два ангажимента – ръст на пенсиите и стабилност на пенсионната система. При един успешен мандат на ГЕРБ  минималната пенсия ще достигне около 200-250 лева”, поясни Зорница Русинова. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама