Търговище се включва в инициативата „Заедно за Европа“

06:50, 11 мар 17 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният информационен център – Търговище се включва в националната инициатива "Заедно за Европа", която се организира от мрежата от 28 центъра в България. Поводът е отбелязването на три значими годишнини: 10 г. България в ЕС, 60 г. Европейски социален фонд и 6 г. на мрежата, като в цялата страна ще се проведат различни събития.

Като част от националната инициатива "Заедно за Европа", Областен информационен център  предвижда организирането на фото конкурс за оригинален текст под снимка в социалната мрежа Facebook, информационни срещи в общините Опака, Омуртаг и Антоново. По повод 10-тата годишнина от членството ни в ЕС е плануван „Ден на отворени врати“ в крепостта „Ковачевско кале“ в Попово, която е обновена с помощта на еврофондовете, каза управителят на ОИЦ – Търговище Милчо Тонев. Ще бъде издаден и специален сборник, който ще представи лични истории на хора и фирми, чиято дейност или услуга е осъществена с безвъзмездната помощ на Европейски социален фонд. През месец май, в рамките на традиционния търговищки панаир, също са предвидени редица публични събития.

Символичният край на инициативата „Заедно за Европа“ ще бъде отбелязан с голям концерт-спектакъл на открито. Той ще се проведе на 8 май, когато е пък старта на юбилейното 240-то издание на „Изложение Търговище“.

През настоящата година се отбелязват няколко значими събития, припомниха от Областният информационен център.  навършват се 60 години от подписването на Римския договор и създаването на Европейския социален фонд. С договорът от Рим е установена Европейската икономическа общност, позната също като "общия пазар". Отбелязват се и 10 години членство на България в Европейския съюз. През 1990 г. Седмото Велико народно събрание приема решение относно желанието на България да стане пълноправен член на общността. На 14 май 1992 г. България започна преговори с Европейския съюз за сключване на Европейско споразумение за асоцииране което е подписано на 8 март 1993 г. и на 1 февруари 1995 г. то влиза в сила. Договорът за приемането на България в Европейския съюз е подписан на 25 април 2005 г. и от януари 2007 г. страната ни е пълноправен член. също така се навършват и  6 години от създаването на Мрежата от 28 Областни информационни центрове, които работят активно за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, техните цели и съществуващите възможности за европейско финансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама