До часове излиза резултатът от пробата за морбили на детето от Пловдив

12:59, 20 мар 17 25 724 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

По повод възникналата епидемия от морбили в съседна Румъния, репортер на сайта Topnovini.bg се свърза с доц. Любомира Николаева-Гломб – завеждащ отдела по Вирусология в Националния център за заразни и паразитни болести, за да разкаже повече за болестта и за опасностите, които тя крие.

Доц. Гломб, има ли основания за тревога за възникването на подобна епидемия и у нас?

- Да, винаги има, епидемиите не признават географски граници. Една инфекция, която се предава по въздушно-капков път не е проблем да ги прескочи и ако има население, което не е имунизирано и защитено по някакъв начин, то може да пострада.

Кои са най-уязвимите групи?

- Това, по принцип, е детска инфекция - една от шарките. Преди години децата масово са боледували от нея. Има и макар и малък процент, на смъртни случаи. През 2011-та, (ако не бъркам годината) у нас имаше такава епидемия и, за нещастие, тя отне живота на 11 деца. Най-уязвими са неимунизираните, тези които са отказали и по някаква причина не са се подчинили на задължителния имунизационен календар. Нека припомним за Вашите читатели, че ваксината срещу морбили е задължителна и се прави на 13-месечна възраст за първи път. Тези деца, родителите на които са се поддали на "антиваксерски" настроения и не са ги имунизирали, са застрашени.

Изтече информация за регистриран случай в пловдивския квартал „Столипиново“ на дете, болно от морбили, потвърждавате ли я?

- В момента чакаме резултата от пробата. Буквално преди минути я транспортираха от Пловдив насам. Резултатът ще стане ясен днес в късния следобед.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама