Затваряне на границата с Турция поискаха от "Реформаторски блок - Глас народен"

17:09, 20 мар 17 / Политика 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Незабавно да се оповести колко автобуси с изборни туристи от Турция са пристигнали в област Търговище и какви мерки са взети за подсигуряване  на честен и спокоен изборен процес.  За това настояват от  Предизборният щаб на коалиция „Реформаторски блок-Глас народен“ в писмо, което подготвят до Областния управител на Търговище.

"Настояваме да ни информирате и в кои секции са организирани да гласуват  тези хора и какво сте предприели, за да не допуснете това да изкриви вота на българските граждани." се казва в обръщението на Реформаторите. В него те припомнят на губернатора, че като представител на служебното правителство, има конституционното задължение преди всичко да гарантира честността на изборния процес. "Отказът Ви да изпълните  конституционните си задължения, ще представлява преднамерен саботаж на демократичния вот на българските граждани." категорични са от Коалицията.

Те изпратиха и отворено писмо до Президента. Публикуваме го без съкращения:
 
"Според Конституцията на Република България, в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани  и националната сигурност,  е изцяло Ваша.

Затова настояваме да не абдикирате от своите конституционни задължения и да предприемете всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес, ненамесата на чужди държави в него, както и вътрешния ред, сигурността и спокойствието на гражданите.


За пореден път Ви призоваваме:

1.      Затворете границите за изборните туристи от Турция.

2.      Затворете всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства, заради извънредното положение в Турция и Решението от 4 март на ЦИК, с което те обявяват, че не могат да подсигурят честността на изборите в държави, в които има извънредно положение.

3.      Настоявайте за обща реакция на солидарност на ЕС, във връзка с опитите на Турската държава да се намеси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г.

4.      Информирайте българското общество колко организирани автобуси са преминали българската граница от Турция, в седмицата преди изборите, както и има ли финансиране от страна на турската държава на този процес.

5.      Разпоредете на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони.


Вашият отказ, до момента, да изпълните задълженията си като президент и ръководител на правителството, поставят страната ни пред риск от ескалиране на напрежението и провокират опити на гражданите да “вземат закона в собствените си ръце”.

Предупреждаваме Ви, че за всяко възникнало гражданско напрежение в оставащите броени дни до парламентарните избори, ще носите цялата политическа отговорност, както и за изкривяването на изборните резултати, подронващи суверенитета и демократичните устои на България."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама