Георги Ковачев - водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Търговище: Ние искаме силна държава за модерна и справедлива публична среда

10:00, 22 мар 17 / Политика 25 1664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВИЗИТКА: Георги Ковачев е на 43години. По професия е финансист. Работил е като финансов специалист в международен немски холдинг. Бил е народен представител в 43-то Народно събрание, член на комисията по Бюджет и финанси и Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.Семеен с две деца.


Г-н Ковачев, почти на финала на предизборната кампания, как премина тя за Вас? 
Позитивно, с премерени и съдържателни послания, и с много срещи с граждани, с хора от различни обществени сфери.

Какво Ви казваха хората, с които се срещнахте през този един месец в региона? 
Общата нагласа е, че политиците в България са длъжници на народа си. Продължаващият, вече двадесет и осем години преход, остави цяло едно поколение в историята само с очаквания. Промените и реформите обаче са процес, а не еднократно действие. Трябва да продължаваме да търсим по-устойчив баланс между очаквания и възможности.
 
След като познавате по-отблизо Търговище, какви според Вас са проблемите тук? 

Такива, каквито са наследени от годините управление на БСП и ДПС - безработица, лоша инфраструктура и затихваща местна икономика.
 

Снимка: Пресцентър на "Реформаторски блок - Глас народен"  

През 25 години на промени, какво не се е случило тук? 
Това, което ми направи впечатление, е нетолерантността на местния бизнес към различния етнос. Региона на Търговище дели последното място заедно с Видин по индекса на бедност. Проблемите са като в повечето изостанали райони на страната, а хората с които се срещам имат сериозен потенциал. Необходимо е да им се даде възможност за реализация, а това може да се случи с малко повече подкрепа и гласност от страна на политиците, които ги представляват.
 
Какво отчитате като постижения на Реформаторския блок при участието му в предишното управление? Какво успяхте да свършите и какво не в предишния парламент?  
Реформаторите бяха в основата на стартираната начална фаза на съдебната реформа. Направиха се важни промени в Конституцията. Преодоляха се и системните рискове във финансовата и банкова система. Даде се началото на нов антикорупционен закон, дефицита в системата на НЗОК и ДОО се редуцира. През 2014 година държавата беше в криза, политическа и финансова. Към момента, макар да сме в ситуация на предсрочни избори, макропоказателите на страната са устойчиви, с положителен тренд.

Снимка: Пресцентър на "Реформаторски блок - Глас народен"

Приемате ли предстоящия вот, като оценка за това, което свършихте в предишния парламент и в предишното правителство? Каква очаквате да е тя? 
Оценката ще я получим на 26-ти март. Ако хоризонта на миналия парламент и правителството, беше отреденият съгласно основния закон, промените щяха да са още по-осезаеми. Загуби се много време в началото, за да се изправи държавата на крака, след управлението на БСП и ДПС. След ляво управление винаги настъпва период на оздравяване.
 
В хода на предизборната кампания чухме доста примамливи обещания за по-високи доходи и пенсии. От Ваша страна обаче нямаше такива обещания. Защо?
Защото сме политици с център-дясна ориентация и не ни прилича да продаваме популистки надежди на хората. Гръмките обещания идват от три политически спектъра - първите, които ни върнаха през 2013г. към площадната демокрация, вторите – прикрити зад завесата на псевдопатриотизма, и не на последно място – поредния корпоративен проект, без форма и съдържание. България трябва интензивно да търси свежи капитали, които да се вливат в икономиката, за да достигне справедлива работна и социална среда.
 
Какви са приоритетите на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”?
Влизане в сила на ново антикорупционно законодателство и прилагането му, до степен моментални резултати. В сферата на икономиката, сме акцентирали  върху предложенията ни за намаляване на ставката на ДДС от 20 на 18 процента, както и вдигане на прага за регистрация на същия данък от 50 на 200 000 лв. Предлагаме и решителни мерки за спиране, източването на НОИ през инвалидните пенсии, които в момента съставляват 42 процента от всички пенсии. Тъй като не мога да обхвана цялата програма с няколко изречения ще я обобщя по следния начин – силна държава за модерна и справедлива публична среда, при ясна обвързаност между упражняването на  правата и изпълнението на задълженията.
 
Какви са Вашите прогнози след вота? Какво би се случило, ако БСП е първа политическа сила?  

Вероятността левицата да стане първа политическа сила е сериозна, но това не е идейно израстване на обществото ни, а плод на противоречията в десницата. Вариантите не са много при очертаващ се пъстър парламент, а математическите мнозинства, без ясна и  последователна програма доказаха, че не са стабилни. Ако идейния сблъсък между десницата и левицата не намери пресечена точка, по-скоро предвиждам следващите избори да са в рамките на календарната 2017 г. Спирала от избори не е полезна за страната, но това е начин за трайно очистване на политическата сцена от всеядните популистки формации.
 
Независимо от резултатите на 26 – ти март, ще останете ли свързан с Търговище? 

Ще ме виждате често тук, защото приятелите ми тук се увеличиха многократно. Ние от Народен съюз, като част от КП „Реформаторски блок – Глас народен“, сме традиционно свързани с обикновените хора и земеделците. На тези принципи е изградена формацията ни, тях следваме и до ден днешен.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама