Професор Светла Бъчварова се срещна с бизнесмени от Търговище

09:15, 24 мар 17 / Политика 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Страната се нуждае от нова активна държавна политика за подкрепа на българските производители“, каза по време на срещата си с бизнеса в Търговище кандидатът за народен представител на коалиция „БСП за България“ в 28 МИР – Търговище професор Светла Бъчварова.

Необходимо е специално законодателство за предприятия с над 50% държавно или общинско участие, както и нов модел на финансирането им. „Ако искаме да се забързаме към останалите европейски страни, трябва да достигнем по-висок ръст на икономиката, но не само с европейски средства, но и с помощта на държавата“, допълни тя.

 


„Предвиждаме финансиране на малките и средни предприятия чрез капиталовия пазар, което  е част от акцента ни в програма „Икономика на растеж“, подчерта Бъчварова и допълни : „ Ще увеличим капитала на фонд „Иновации“ със 150 млн.лв. с акцент подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки. Целта е да насърчим нашите кадри, в които вече сме инвестирали милиони левове за обучение, да намерят своята реализация в страната. Ще създадем фонд „Индустрия“ с начален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия, изпълняващи определени критерии, десетгодишна стратегия за създаване и развитие на индустриалните мощности“.

Преструктуриране на Националния гаранционен фонд, като ще се даде възможност на банки, инвестиционни фондове и застрахователи да участват във финансирането на малките и средни предприятия, както и увеличаване на застрахователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане на 2 млрд. лв., т.е. по-значителна подкрепа за износ на българска продукция от малките и средни предприятия, също са част от икономическия пакет на БСП.

 


„Ще бъде въведена нулева ставка на данък „Печалба“ при годишен оборот от търговска дейност до 150 хиляди лв. за стартиращите предприятия, създадени от предприемачи до 35 години, както и улесняване на административните процедури за бизнеса“, каза още кандидатът за народен представител проф. Светла Бъчварова.

„Ние сме за по-голямо участие на държавата в българската икономика и това ще стане с гласуване с бюлетина номер десет на 26 март, неделя“, завърши Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама