Повече ученици с изявени дарби ще получават стипендия от Община Търговище

12:38, 27 мар 17 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промени в Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище ще създадат възможност повече ученици да получават стипендия. Измененията и допълненията в нея, предстоят да бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет на 31 март, информираха от пресцентъра на местната администрация.

Според новия текст, месечната стипендия, която се отпуска в пролетна и есенна сесия, може да се присъжда само веднъж на едно дете или младеж в една календарна година. С това се очаква повече даровити ученици да получат финансов стимул за период не по-дълъг от шест месеца.  Размерът му се равнява на 1/5 от минималната работна заплата, умножена по броя на месеците.

От 1 април до 1 май е приемът на документи за пролетната сесия за отпускане на месечни стипендии. Комисията за определяне на стипендиантите  до 15 май трябва да разгледа подадените кандидатури и определи младежите, които ще получават финансов стимул.

При кандидатстване е нужно да се предостави формуляр за кандидатстване, документ, удостоверяващ възрастта на кандидата, удостоверение от учебното заведение, в което учи и успех от последния завършен клас, копия от сертификати, грамоти, протоколи и т.н. за участия в местни, регионални, национални или международни форуми в областта, за която се кандидатства и препоръка от преподавател или изявена личност в областта, за която се кандидатства.

От тази година бюджетът за финансово стимулиране на талантливи деца в община Търговище е увеличен с 5 хил. лв. и вече е 15 хил. лв. Стипендиите се определят в три области за кандидатстване: образование, наука и техника; изкуство и култура;  спорт. 

Те се присъждат като месечни, годишни, еднократни „Отличник на випуска” или една годишна „Търговищко дарование”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама