Представиха новата система за прием в първи клас в Търговище

17:07, 03 апр 17 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правилата и критериите на електронната система за прием в първи клас бяха подробно представени в серия от срещи с родители във всички детски градини в Търговище, информираха от пресцентъра на общинската администрация. 

В системата са създадени 6 преимуществени района, за всяко едно училище, което осъществява прием в 1 клас. При обявяването на първо класиране на учениците ще се вземе предвид адресната регистрация по настоящ адрес на родителите. Това цели спазване на критерия за избор на най-близкото учебно заведение.  

Родителите, които нямат настоящ адрес в Търговище към 1 януари тази година, също могат да подадат заявление за прием в до 3 училища. Изборът на най-желано учебно заведение може да не спазва преимуществения район, в който живее семейството. Право на всеки родител е сам да избере най-подходящото училище за детето си. В тези случаи бъдещите първокласници ще заемат свободните места при второ и следващо класиране.

Учебните заведения в Търговище са обявили достатъчен брой места в паралелките, които да обхванат всички деца, подлежащи на обучение в 1 клас, заявиха от местната администрация. План-приемът е вече обявен в сайтовете на всяко училище.  

Системата ще бъде отворена за онлайн кандидатстване от 18 до 31 май. Това може да бъде направено и във всяко от избраните училища. Правилата и критериите за прием в първи клас са публикувани в сайта на Община Търговище: раздел Образование, подраздел Образователна структура и  инфраструктура. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама