Неда Антонова е автор на избрания текст за химн на Търговище

17:22, 03 апр 17 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неда Антонова е автор на избрания от журито текст за химн на Търговище. Името на известната писателка стана ясно днес, след като служебна комисия отвори пликовете с имената на авторите на всички постъпили 67 предложения, включително на излъчените от журито  призьори.

Според регламента участието в конкурса беше анонимно и класирането от журито стана на база оценка на текстовете, техните художествени качества и възможностите за създаване на музика за химн.

В журито участват Маруся Максимова, Росица Куцарова, Йордан Минчев, Константин Кряколов, Теодора Лавдинова, Даниела Минчева, Красимира Коларова, Здравка Радева и Рая Матева. То излезе с предложение за победител да бъде определен текст №11, след гласуване с 7 на 2 гласа за него, и да се дадат две поощрителни награди. С резултатите от конкурса и предложенията на журито бяха запознати и общинските съветници.

В изпълнение на решението на журито е издадена заповед на кмета на община Търговище за определяне на носителя на наградата за победителя от 1000 лв. Според регламента ще бъдат дадени и  две поощрения от 200 лв. за текст №6 с автор Силвена Гоман и 100 лв. текст №10 на Ганчо Папуров.

След отваряне на пликовете с имената, авторът на текста победител Неда Антонова обяви, че се отказва от паричната награда. Тя заяви, че би желала сумата да бъде използвана за благотворителна цел. Неда Антонова е автор на стихове, на исторически романи, романи за юноши, на няколко пиеси. Част от произведенията й са преведени на френски, руски, чешки, полски език. Има награди от Националния фонд „Развитие” и Националния център на книгата. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата "Златния меч" на списание "Български воин" за най-добър разказ. 

Предстои да бъде подготвена музика към избрания текст. При нужда в процеса на композиране ще бъдат отразени и текстови промени за по- добро адаптиране към музиката, както препоръчаха членовете на Обществените съвети и общинските съветници. Химнът ще бъде изпълнен от търговищки изпълнители. Според регламента трябва да бъде утвърден и от Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама