Читалища в община Търговище ще пресъздадат обичая Лазаруване

17:51, 07 апр 17 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традициите на обичая Лазаруване ще бъдат пресъздадени в 9 от населените места в община Търговище утре, информираха от пресцентъра на местната администрация. 
В село Стража пролетният народен обичай ще започне в 9 часа. Традицията на честването му е възстановена през 1993 г. Месец преди празника в читалището се събират млади момичета, за да разучават нови народни песни, които да изпълняват като наричане за здраве, плодородие и благополучие на всеки дом.


Обичаят повелява лазарките да обикалят всяка къща в селото с пожелания към стопаните и децата в семействата. След това те хвърлят сплетените си венчета в реката, за да определят коя ще бъде водач - буенец, през следващата година.


В кв.Въбел лазаруват както момичета, така и момчета. Тяхната възстановка „Лазарки в Музея” ще започне от 10 часа пред Славейковото училище в гр. Търговище. От 11 часа празникът ще продължи в квартала.


Лазаровден ще бъде отбелязан още в селата Дралфа и Драгановец от 9 часа; в Здравец, Вардун, Голямо Ново и Макариополско от 10 часа и в село Ловец от 11 часа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама