Приеха организация от Търговище в Европейска мрежа за работа с извършители на домашно насилие

10:45, 10 апр 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Асоциация НАЯ" от Търговище стана член на Европейската мрежа за работа с извършители на домашно насилие /WWP/. Международната организация даде своето положително становище за кандидатурата на Асоциацията, след като обстойно проучи нейната практика в борбата с домашното насилие и подкрепата на пострадалите. В заявката си за членство търговищката неправителствена организация представи Програмата си за работа с извършителите на домашно насилие, която прилага вече четвърта година.
 
"Програмата за работа с извършители на домашно насилие има за цел промяна на поведението на извършителите, които извършват насилие и тормоз спрямо своите партньори, деца и други. В рамките на консултациите се работи върху  агресивното поведение, отричането, оправданията, обвиненията, за да се намали риска от последващи насилствени деяния. Освен с постановена мярка от Съда по Закона за защита от домашното насилие, клиенти на Програмата могат да станат лица  с направление или заповед от Дирекция „Социално подпомагане” и Отдел „Закрила на детето”, както и доброволно заявили се.", информираха от "Асоциация НАЯ". От там уточниха, че Програмата за извършители на домашно насилие е с продължителност 24 сесии, които продължават около половин година и през това време клиентите се консултират от социален работник и психолог.
 
В Търговище с извършители на домашно насилие се работи в „Център по превенция“ на Областна дирекция на МВР, а от края на миналата година специализираната Програма се прилага още в Попово и Омуртаг. До момента "Асоциация НАЯ" е консултирала 9 извършители на домашно насилие.

Членството на Сдружението в Европейската мрежа му дава достъп до широка база от информация и практически инструменти за работа с извършители на домашно насилие, както и възможност да участва в международни прояви, заедно с други подобни организации от цяла Европа.

Европейската мрежа за работа с извършители на домашно насилие е създадена като на 9 април 2014 година, в Копенхаген. Преди официалното й учредяване, организацията работи 8 години, като неформално обединение. В създаването й участват 18 членове от 13 различни държави, директно или индиректно работещи с хора, които упражняват насилие в интимните отношения. Цялостната мисия на Мрежата е да предотврати насилието в интимните отношения като феномен, основан на пола,  да подобри сигурността на жените, техните деца и други рискови групи чрез ефективната работа с тези, които извършват насилието, предимно мъже, както и да насърчава  ненасилие, равенство между половете и човешки права. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама