Увеличава се дивечът в Търговище

15:23, 13 апр 17 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дивечът на територията на областите Шумен и Търговище се е увеличил през последните четири години. Това стана ясно на проведеният днес Съвет по лова председателстван от директорът на Регионалната дирекция по горите в Шумен инж. Юлиян Будаков. 

През 2014 година на територията на двете области е имало  4 758 елена, докато сега техният брой е 5 634. Увеличила се е популацията и на елените лопатари от 133 на 282, а сърните от 4 599 са станали 4 888. „Запасите от дивеч на наша територия са на европейско ниво, но ние не сме подготвени за тази ситуация. Чудесно е, че има животни, но ако не се управляват както трябва това ще доведе до големи разходи за стопанствата и ловните сдружения“, коментира директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов. Според него прекомерното увеличаване на дивеча над допустимото ще доведе до щети по земеделските култури, от което страдат стопаните на много места в двете области. 

Пред участниците в Съвета инж. Нинов сподели, че ловците на тази територия имат уникален шанс да ловуват както в Европа и трябва да се възползват от него, да се обяснява на хората, че трябва да се ловува и индивидуално, извън организираният ловен туризъм. „Ако не направим това, то щетите по земеделските посеви ще се увеличават заради големият брой на животните, а ние ще продължим да плащаме на стопаните суми, които могат да бъдат насочени към други дейности“, категоричен бе директорът на СИДП. 

Той и колегите му предложиха да бъдат направени и законодателни промени, които да регламентират по-ясно отношенията между ловните стопанства и дружинките от една страна и земеделските производители от друга. Зам.-областният управител на Шумен Живко Жечев, който бе гост на Съвета по лова, обеща администрацията да съдейства за прокарването на тези промени. „Надявам се, че новото Народно събрание ще реши въпроса в полза на всички, но нека и гражданите да разберат, че ловът е повече от нужен, защото прекомерното развитие на стада от диви животни води до унищожаване на посевите в определени райони“, каза Жечев. 

По време на днешното заседание за зам.-председател на Съвета по лова беше избран адвокат Кирил Тошев. Членове на Съвета са директори на ловни стопанства от областите Шумен и Търговище, председатели на Ловните съюзи, представители на полицията, Дирекцията за безопасност на храните и екоинспукцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама