Акции по пътищата и засилено полицейско присъствие по време на Великденските празници ще има в Търговище

16:00, 13 апр 17 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специална организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и пожарната безопасност по време на тазгодишните великденски празници е създадена в Областна дирекция на МВР и в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Търговище. Мерките бяха представени днес на брифинг от гл. инспектор Теодор Тодоров, началник на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР, ст. инспектор Ангел Ганчев, началник на група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Дирекцията и гл. инсп. Станимир Стойнев, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 
 
Планирани са засилено полицейско присъствие и превантивни мерки, целящи недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата в областта, където се очаква да има събиране на много хора - в близост до християнските храмове, където ще има празнични служби, на автогари и жп гари. Проведени са предварителни срещи с кметове и кметски наместници по селата, където предстои провеждане на различни празнични мероприятия.
 
В пиковите дни и часове по пътищата от републиканската пътна мрежа с интензивно движение ще има засилено полицейско присъствие. Днес и в понеделник, когато се очаква и автомобилното движение по пътищата на страната да е най-натоварено, на територията на областта ще бъдат проведени специализирани полицейски операции. Днес  за времето от 16 до 20 часа и  в понеделник от 14 до 20 часа. Тяхната цел е ограничаване движението на товарни автомобили с тегло над 12 тона, на селскостопанска и строителна техника по преминаващия през територията на областта път София-Варна. В някои участъци ще бъде осъществяван и контрол за скоростните режими. Ще бъдат проведени и специализирани полицейски операции „Алкохол и неправоспособност”, като особено внимание ще се обърне на безопасността на движението в малките населени места, по третокласните и общински пътища и в районите на увеселителни заведения. Акцентът при проверките на контролните органи ще бъде върху употребата на алкохол, упойващи вещества и управление на превозни средства от неправоспособни водачи.
 
"През тези дни много хора предприемат пътувания до различни дестинации Съветът на полицейските служители е те да не дават излишна гласност на отсъствието си, включително и чрез социалните мрежи, нито да конкретизират времетраенето му, защото това може да се използва в техен ущърб. Добре е в домовете да не бъдат оставяни големи парични суми и ценности, а преди заминаване доверен близък или съсед да бъде помолен да наглежда жилището." посъветваха от полицията. Беше отправено послание и към хората от селските райони, занимаващи се с отглеждането на животни, да бъдат бдителни при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват агнета и ярета. "Стопаните трябва да имат предвид, че нерядко потенциални крадци, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат имотите им и подходите към тях с цел извършване на последващи кражби. Затова собствениците  не трябва да оставят непознати хора сами в имота си под никакъв предлог. Препоръчва се те да направят необходимото за укрепването и добрата осветеност на постройките, където са животните им." предупредиха от полицията.
 
От там припомниха, че събирането на много хора на едно място увеличава предпоставките за извършване на джебчийски кражби. Извършителите им посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, като особено уязвими са чантите с магнитно закопчаване и външни джобове на дрехи. Съветът към гражданите е, когато се озоват сред множество хора, задължително да притиснат чантите си отпред, плътно до тялото си, и да имат постоянна видимост върху тях, както и, ако носят в себе си голяма сума пари,предварително да я разделят на няколко части и да ги сложат на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. При възникнал инцидент трябва по възможно най-бързия начин да се сигнализира на тел. 112.
 
За осигуряване на пожарната безопасност по време на Великденските празници огнеборците са извършили проверки в 24 православни храма в областта, при които е обърнато особено внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряване на условията за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения и изправността на пожарогасителите. За един от обектите е съставено писмено разпореждане за възстановяване на пожарната безопасност. Дадени са указания на служителите на храмовете с цел недопускане на  инциденти.  Проверени в противопожарно отношение са и две хижи в областта, в които се очакват туристи за празниците.  Планирани са дежурства на пожарникари по време на великденските служби в по-големите църковните храмове в областта. На гражданите отново бяха припомнени някои от основните правила за недопускане на нежелани инциденти в църквите, а именно - да внимават, когато се придвижват със  запалени свещи, да запомнят евакуационните изходи  и да не оставят запалените свещи без надзор в домовете си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама