Избраха нов председател на Административния съд в Търговище

09:03, 19 апр 17 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Росица Радкова Цветкова е избрана за председател на Административен съд – Търговище, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет. От там уточниха, че тя има над 18 години общ юридически стаж, от които над 15 години в органите на съдебната власт. Била е младши прокурор в Окръжна прокуратура – Търговище в периода 2001– 2003 г. В следващите четири години е била съдия в Районен съд – Омуртаг, а от февруари 2007 г. и към настоящия момент е съдия в Административен съд – Варна.

В Концепцията си за стратегическо управление съдия Цветкова определя четири стратегически цели за развитие – повишаване качеството на правораздаването, въвеждане на електронно правосъдие, повишаване на общественото доверие в съда, противодействие на корупцията в съдебната система. Сред конкретните мерки са непрекъснато повишаване на квалификацията на съдиите и съдебните служители, с акцент на обучението на съдиите по Европейско право. С цел повишаване качеството на правораздавателната дейност ще се извършват ежемесечни проверки и контрол за изготвяне на съдебните актове в предвидените процесуални срокове, проверки на спрените дела, както и за продължителността на разглеждане на делото от неговото образуването до приключването му със съдебен акт. С оглед преодоляване причините за забавянето на делата след обсъждане от Общото събрание на съдиите може да се въведат времеви стандарти за подготовка, насрочване и разглеждане на делата в открито съдебно заседание.

Предвижда се доразвиване и надграждане на деловодната програма при изготвяне на електронни досиета на новообразуваните дела с възможност за предоставяне в електронен вид на материалите по делата на гражданите, адвокатите и прокуратурата.

Сред заложените мерки са разработване и реализиране на инициативи съвместно с Регионалното управление на образованието или с конкретни училища за повишаване нивото на гражданското образование на учениците, въвеждане на „Ден на отворените врати“, провеждане на редовни срещи с медиите и сътрудничество с НПО, работещи в сферата на правосъдието. Акцентира се и върху въвеждане на ясни и предварително определени правила за формирането на касационните състави и правила за заместване на съдиите.

Кандидатурата на Цветкова е единодушно подкрепена от Общото събрание на съдиите при Административен съд – Търговище, съобщават от Висшия съдебен съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама