Гимнастичките от спортен клуб „Алегро“ – Търговище обраха медалите на републиканския турнир по художествена гимнастика

12:37, 24 апр 17 / Спорт 25 3739 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Спортен клуб „Алегро“ от Търговище спечели медали във всички възрастови групи на републиканския турнир по художествена гимнастика за купа „Мини Алегро Къп“. Турнирът се проведе в Търговище през почивните дни и събра над 200 малки състезателки от цялата страна. Организатори на състезанието бяха Българската федерация по художествена гимнастика и домакините от спортен клуб  „Алегро“.

Снимка: topnovini.bg

В продължение на два дни публиката аплодира невероятни изпълнения на малки грации, някои от които показаха завидни умения за крехката си възраст и скромен опит в индивидуалната надпревара и ансамбловите съчетания.

Четири съдийски бригади оценяваха трудността на съчетанията, работата с уред, артистичността на гимнастичките и грешките им. В Търговище беше и спортният директор на Федерацията на националните отбори по художествена гимнастика Деспа Кателиева. Тя за втора година е главен съдия на турнира и на финала коментира, че изпълненията на малките гимнастички отговарят на възрастта и нивото им. „В Търговище се представиха деца до 11 години и най-важното според мен е, че тези деца се стараят, че се раздават и са ангажирани със спорт, което е основен плюс за развитието на подрастващите”, каза директорът на федерацията.

Пред децата и техните родители в залата Деспа Кателиева заяви: „Този спорт отстрани изглежда лесен, но когато му се посветиш изцяло той наистина е много труден. Това не трябва да ви спира, вие сте в началото на вашата гимнастическа кариера. От все сърце ви желая много здраве на първо място, много добър успех в училище на второ място, защото само умните могат да просперират в големия спорт. Желая на родителите ви непрекъснато да ви подкрепят и в успехи и в неуспехи, защото успехът и неуспехът вървят ръка за ръка. Неуспехът обаче учи на много повече – да бъдете силни, да бъдете постоянни и да искате да постигнете нещо повече от това, което сте постигнали до момента“.

Снимка: topnovini.bg

Деспа Кателиева коментира и условията за тренировки в Търговище. По нейни думи градът има най-лошата база от всички клубове в страната. Въпреки това гимнастичките показаха класа, а техните треньори са герои, според казаното от директора на федерецията.

Снимка: topnovini.bg

Светла Куюмджиева - треньор на спортен клуб „Алегро”, прие и забележки, и поздравления от колеги, и благодарности от родители. Тя критично коментира представянето на своите състезателки, въпреки многото отличия.

Снимка: topnovini.bg

Клубът – домакин участва в турнира с 60 гимнастички, две от които са деца от Шумен. Момичетата на „Алегро” се представиха във всички възрастови групи на индивидуалното състезание, с пет ансамбъла и две двойки състезателки. Освен това призът за „Любимка на публиката” беше присъден на Гергана Стефанов от СК „Алегро”, а Стефани Стефанова от същия клуб влезе в призовата тройка на многобоя и при съчетанията с уред и без уред.

Снимка: topnovini.bg

Според Светла Куюмджиева, това не е достатъчно. „Ще ви кажа защо. Защото професионалната работа в художествената гимнастика изисква и условия, а ние като клуб работим при най-лошите условия в цяла България. За сметка на тези ужасни условия децата ни показват твърде добра техничност с уреда. Затова за нас казват, че това което правим е чудо.

Снимка: topnovini.bg

От децата, обаче, се желае още много, но мястото и времето с което разполагаме, нестандартният размер на килим и нестандартната височина на зала, не ни дават възможност да увеличаваме плана си, така че децата да могат да се развиват до максимума”, коментира треньорът.

Снимка: topnovini.bg

Освен това Куюмджиева каза, че нямат и необходимия екип от специалисти освен треньори и специалист по балетна подготовка. Друг е въпросът, че в залата няма и станки.

Снимка: topnovini.bg

„Въпреки ограниченията, които имаме аз пожелавам на момичетата да са амбициозни, защото точно това липсва на днешните деца. Спортът е единственото нещо, което изгражда характер във всеки човек”, каза още треньорът Светла Куюмджиева.

Снимка: topnovini.bg

Гост на турнира беше секретарят на община Търговище Христалина Халачева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама