С нередовни имунизации са повече от 1700 деца в област Търговище

16:09, 24 апр 17 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1876 деца от област Търговище са с нередовни имунизации, отчетоха от Регионалната здравна инспекция. Издадени са 50 предписания до всички общопрактикуващи лекари в района за предприемането на мерки във връзка с регистрирани случаи на заболели от морбили на територията на страната.

При 95 % от децата без ваксини причината е, че са трайно пребиваващи в чужбина и не могат да бъдат открити на посочения адрес. Намерени са 97 деца, от които 54 вече са обхванати с имунизация или реимунизация – според възрастта. Останалите са издирени, информирани и поканени от личните лекари за ваксиниране. Стриктно се контролира да не се допусне случай на необосновано отлагане на имунизацията. С документиран отказ от страна на родители досега има 4 неваксинирани деца. На родителите им са съставени актове.

Издадени са и предписания до ръководителите на трите лечебни заведения за болнична помощ в област Търговище за предприемане на необходимите действия относно съобщаване, изолация, диагностика и лечение на пациенти със симптоми на морбили. Изискана е информация за готовността им за разкриване на допълнителни легла за прием на болни от морбили.

Извършени са 20 съвместни проверки с представител на Здравната каса във връзка с планиране и отчитане на извършените имунизации.

Общопрактикуващите лекари в областта  разполагат с достатъчно дози от ваксината Приорикс, категорични са от Регионалната здравна инспекция. От там имат готовност при изчерпване на количествата да предостави извънредно от наличните на склад дози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама