Над 120 милиона лева по европроекти са влезли в област Търговище

16:58, 25 апр 17 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният информационен център - Търговище организира Ден на отворените врати в обновената с финансовата помощ на Европейския съюз късноантичната римска крепост "Ковачевско кале" край град Попово. Той се проведе в рамките на инициативата „Заедно за Европа“, а поводът беше 60-та годишнина от подписването на Римските договори и от създаването на Европейския социален фонд, 10-та годишнина от членството на България в ЕС и 6-та година от функционирането на мрежата от информационни центрове в страната.

 


На него присъства областният управител на Търговище Валери Симеонов, Тихомир Трифонов, директор дирекция „Местно развитие и култура“, Йорданка Георгиева, експерт „Европроекти“ в Община Попово и над 50 представители на образователните, културни и неправителствени институции в област Търговище. Всички те имаха възможност да разберат с какво Европа е допринесла за развитието на региона, като разгледаха реновирани обекти с помощта на еврофондовете. Посетени бяха читалището в Попово и обновената централна градска зона, а по-късно и археополис „Ковачевско кале“. В тези три обекта, чийто бенефициент е Община Попово, са инвестирани над 18 млн. лв. през програмния период 2007-2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“.

 


По време на презентацията на експертите от Центъра стана ясно, че общо в изминалия програмен период в петте общини на област Търговище са реализирани 127 европроекта за близо 94 милиона лева. От началото на 2014 г. досега в региона има сключени 28 договора за близо 30 милиона лева. По време на официалната част вниманието беше фокусирано и върху задачите на предстоящото Председателство на България в Съвета на ЕС.

 


От читалище „Напредък“ Търговище и Регионалния експертно-консултативен и информационен център представиха възможностите за съхранение на обичаите и културното богатство чрез подпомагане от еврофондовете. Управителят на Информационния център Милчо Тонев обяви и тримата победители в онлайн конкурса на оригинален текст под снимка.

 


На финала гостите разгледаха късноантичната римска крепост "Ковачевско кале", насладиха се на фолклорната музикално-танцова програма на ансамбъл „Развитие“  от  Стражица и извиха Дунавското хоро. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама