Днес е празникът на Търговище

06:27, 14 май 17 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествен ритуал за издигане на знамената, днес от 11 часа на площад „Свобода”, ще започне официалната част за отбелязване  Празника на Търговище - 14 май. По време на церемонията ще прозвучи за първи път предложението за химн на града, в изпълнение на Смесения хор „Родна песен” към Читалище „Напредък” и Духовия оркестър, с диригент Красимира Коларова.


По време на тържественото заседание на Общинския съвет ще бъдат връчени посмъртни звания за почетно гражданство на наследниците на Негово Високопреосвещенство Северноамериканския и Австралийски митрополит Андрей и състезателя по мотоциклетизъм Николай Манев.


Сред официалните гости за празника са делегации от град Смоленск, Русия и град Търговище, Румъния. Гости ще бъдат депутатите от Градски съвет на Смоленск Евгений Рудак и Михаил Николаенков, както и кметския съветник по въпросите на културата, образованието и религията в община Търговище, област Дъмбовица, Румъния Адриан Байку и Мариан Костаке, председател на Сдружението на българите в област Дъмбовица „Заедно“.


В празничната програма е и традиционното обявяване на „Бебе на панаира“. То ще се състои от 10 часа пред Художествена галерия „Никола Маринов“, където ще има и детско шоу. На него ще присъстват някои от децата, печелили жребия за „Бебе на панаира” през годините, информираха от пресцентъра на общинската администрация.
В 13 часа на сцената в парка „Борово око” ще започне сборен концерт на търговищки състави. В него ще участват Духов оркестър – Търговище, Балет „Галакси”, Елена Добрева, Инструментално студио „Илиев”, Балет „Вега”, Балетна формация – Търговище, Клуб по художествена гимнастика „Алегро”, Клуб по спортна гимнастика към Обединения детски комплекс и Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”.


В програмата са включени и спортни прояви. От 9 часа започва XXI открит национален шахматен турнир в зала „Дечко Стефанов“. В 10 часа ще бъде  официалното откриване и старт на Втория кръг от Националния шампионат по автокрос, който ще се проведе на трасето край село Давидово.
В 12 часа, на площад „Свобода”, ще се проведе демонстрация на ВИП съпровождане и охрана на държавен глава, част от Държавното първенство на „Българската бодигард федерация”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама