340 са новите шофьори в Търговище от началото на годината

08:58, 16 май 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

37 нови водачи на моторни превозни средства получиха шофьорските си книжки в сектор „Пътна полиция“ на Областната дирекция на МВР в Търговище, с което влелите се от началото на годината досега в редиците на правоспособните водачи в в региона станаха общо 340, отчетоха от пресцентъра на ведомството. Церемонията по традиция бе проведена в кабинета по пътна безопасност в сектора, който е открит през 2010 г. и е първият по рода си в страната.


Инспектор Пламен Петков поздрави новите водачи с успешно взетия теоретичен и практически изпит. Преди да поемат в ръка шофьорските си книжки,  им бяха предоставени ценни съвети за бъдещото им управление, а именно – да бъдат отговорни в поведението си на пътя и никога да не забравят, че в качеството им на водачи от тях зависи не само опазването на собственото им здраве и живот, а и тези на спътниците им в автомобила, а нерядко – и на други участници в пътното движение. Никога водачът не трябва да сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества и техни аналози – категоричен бе инсп. Петков, който запозна присъстващите и с последиците от подобно нарушения за самите шофьори. 


Специално внимание той отдели на необходимостта новите водачи, които още са без практически опит по пътищата на страната, да не се увличат по високите скорости, включително на магистрали, и да спазват стриктно скоростните режими. „Но какъвто и опит да придобиете, неизменно трябва да запазите уважението си към пешеходците на пътя, каквито сте били и самите вие до този момент.“ – каза още той и ги посъветва да имат такова поведение в качеството си на участници в движението, че да не се налага органите на „Пътна полиция“  да ги санкционират  и им отнемат точки от контролния талон. Инсп. Петков обясни, че към момента тези точки са все още 39, а от 1 юли, с влизането в сила на изменения в Закона за движение по пътищата, броят на контролните точки в талона на т.нар. млади водачи, със стаж като такива до 2 год., ще се редуцира на 26.

 

Преди да  получат шофьорските си книжки, присъстващите имаха възможност да изгледат и специален видеоматериал с кадри от  тежки пътни инциденти, визиращ основните грешки на причинителите им, и съдържащ ценни указания за това как  водачите да осигурят на пътя своята безопасност и тази на останалите участници в движението. Мултимедийната техника, използвана за излъчване на видеоматериалите, както и самите материали, са осигурени с подкрепата на Българската асоциация на застраховани и пострадали от пътно-транспортни произшествия.

 

Съвместният проект, който се реализира от 2010 г. насам,  е насочен превенция на пътния травматизъм,  а основната цел на кабинета по пътна безопасност е формиране у подрастващите на уважение към правилата на движение по улиците и пътищата още от ранна възраст. В него често се провеждат и  занятията  по пътна безопасност на членовете на Детското полицейско управление, както и часовете по „Безопасност на движението“ на ученици от началния и прогимназиалния курс от различни училища в областта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама