Ще закриват училищата в две търговищки села

13:49, 16 май 17 25 800 Шрифт:
Автор:

Предлагат за закриване училищата в селата Буйново и Руец в община Търговище. "Оптимизирането се налага поради трайната тенденция за намаляване на децата в двете училища, което не позволява да се сформират паралелки в рамките на нормативно определения минимум по закон и да се прилагат делегираните бюджети. Не е възможно да се осъществява нормален учебен процес", информираха от общинската администрация. От там са пресметнали, че за десет години в двете училища децата са намалели с близо 130 и функционирането им се поддържа чрез преразпределение на средства и пари от общинската хазна.

За следващата учебна година експертите са дали прогнозно, че училището в село Реуц би имало само 4 паралелки с общо 38 ученици, а това в Буйново - 5 класа с 53 деца. При тази ситуация Общината ще трябва да извади около 220 хиляди лева, за да дофинансира учебните заведения, защото техните бюджети няма да им стигнат за покриване дори на половината от разходите им.

В подготвената докладна записка за затварянето на двете училища се отчита, че за четири години броят на учениците от 1 до 12 клас в община Търговище е намалял с 238, което съответно води и до по-малко пари за образованието. Прогнозите също не са оптимистични, защото експертите са изчислили, че през новата учебна година в селските училища ще влязат средно по 7 първокласника, което е крайно недостатъчно. Още пет училища в селата са посочени като рискови.

Предложението е за пренасочване на децата от двете училища към средищни такива, които са на близко разстояние. Учениците от Буйново ще пътуват до село Макариополско, а тези от Руец ще се возят до Трето основно училище в Търговище.

"Със ситуацията в двете училища се занимаваха на две заседания и членовете на Консултативния съвет на политическите сили, Регионалното управление на образованието и специалисти от сектора. Предложенията са внесени в Общинския съвет, който ще ги разгледа на извънредна сесия на 22 май. Преди това те ще бъдат обсъдени в комисиите на местния парламент." съобщиха от местната администрация. Има изготвен Проект на Общинската програма за оптимизация на мрежата от общински училища за следващата учебна година и се предлага Община Търговище да кандидатства за средства по модула за оптимизиране на училищната мрежа от Националната програма.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама