Мерят безплатно кръвно и сърдечен ритъм в центъра на Търговище

07:00, 17 май 17 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търговище се включва в Национална здравна кампания по повод Световния ден на хипертонията, който се отбелязва днес. Инициативата се организира за 11-та поредна година у нас и ще се проведе под мотото “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“. Кампанията е по инициатива на Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България и няколко големи компании, ще обхване 11 града в страната.

От 10 до 16 часа на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена технология за автоматично откриване на аритмия, която има прецизност, сравнима с ЕКГ-изследване. В Търговище пунктовете ще са в центъра пред Драматичния театър и Библиотеката, информираха от Регионалната здравна инспекция.

От там припомниха, че артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Всяка година 17 май протича под различно мото, за де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене, към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт. В последните 20 години  този вид сърдечна аритмия се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Това е сериозно ритъмно нарушение, като при засегнатите пациенти има пет пъти по-висок риск от мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смърт.

Световният ден на хипертонията се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти,  граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама