СИДП отделя близо 1, 4 млн. лева за създаването на нови гори

10:40, 17 май 17 25 941 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1 377 920 лева ще отдели през 2017 година от бюджета си Североизточното държавно предприятие за създаването на нови гори. Над 1 200 декара нови площи ще бъдат залесени на територията му, съобщиха от пресцентъра на предприятието.

През пролетта са залесени 140 дка, а останалите ще бъдат залесени през есента, тъй като именно тогава условията за прихващане на фиданките са по-добри. Продължителните летни засушавания през последните години водят до изсъхване на част от пролетните насаждения, поради което бе увеличен обема на есенните залесявания.

Според плана на предприятието нови 600 000 фиданки ще бъдат залесени в горските територии на областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна.

Възобновяването на гората не се извършва само чрез залесяване, напомнят лесовъдите. Много по-ценно е естественото възобновяване, чрез което се цели подмяна на старите дървета, които в региона на предприятието са предимно издънкови, с млади семенни фиданки появили се по естествен начин от семената на зрелия дървостой. Тези фиданки са по-устойчиви и с по-добри генетични качества, подходящи за местния климат и условия за растеж от изкуствено залесените. За да се постигне това не е достатъчно само зрелите дървета да плодоносят. Грижите за младите фиданки продължават и след поникването им, като се отстранява нежеланата заглушаваща ги растителност – храсти и издънки.

През тази година е предвидено да бъдат отгледани 24 хил. декара възобновени по естествен начин площи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама