Ученици се състезаваха в защита при бедствия и извънредни ситуации в Търговище

14:11, 17 май 17 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отборът на Основно училище „Любен Каравелов” от Попово е победител в областното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Надпреварата се 
организира от Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”. Нейната основна цел е да бъдат проверени на теория и практика знанията, уменията, сръчността и съобразителността на учениците за защита при различни видове бедствия, пожари и промишлени аварии, придобити през основния курс на обучение.
 

Снимка: ОД на МВР Търговище

Участваха 3 отбора -  ОУ „Любен Каравелов“ от Попово,   СУ „Васил Левски“  от Опака и СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ от Антоново. 

Първият етап  на състезанието бе за проверка на теоретичните знания на децата чрез решаване на тест, съдържащ 30 въпроса. Вторият етап включваше състезателни игри в няколко  учебни центъра „Защита при бедствия”, "Спасяване на давещ се», „Защита при промишлени аварии, радиоактивно и химическо заразяване”, „Индивидуални средства за защита”, „Оказване на първа долекарска помощ” и «Пожарна безопасност”.

"В един от етапите състезателите трябваше да изберат най-точните описания за правилни реакции при земетресение, наводнение и гръмотевична буря измежду много предложени им варианти. В друг те трябваше да демонстрират умения и сръчност при оказване на помощ на давещ се в обстановка, наподобяваща реалната -  да реализират възможно най-голям брой точни попадения в центъра на отстояща на известно разстояние автомобилна гума чрез хвърляне на завързана за въже топка, като в случая се имитираше хвърляне на спасителен пояс към застрашен от удавяне. Етап от надпреварата бе и правилното използване на противогаз – подготовка за работа, проверка на изправността му, сглобяване, поставяне и последващо снемане." разказаха организаторите.
 

Снимка: ОД на МВР Търговище

В раздела»Пожарна безопасност» децата  показаха какво знаят за различните видове пожари, уредите за първоначалното им гасене и за правилните действия при пожар в дома или в училище отново чрез избор на най-точните отговори от много предложени им. А как практически биха действали в подобна ситуация  те демонстрираха в занятие по ликвидиране на огнище на пожар чрез използване на кофпомпа, в което трябваше със струята вода да съборят за възможно най-кратко време няколко пълни с вода бутилки. В последната състезателна дисциплина – оказване на първа долекарска помощ, представители на отборите показаха как трябва да се помогне на пострадали с порезна, с охлузна рана и с рани от изгаряне с гореща течност.
 

Снимка: ОД на МВР Търговище

В крайното класиране с общ сбор от 85 точки победител стана отборът на  ОУ„Любен  Каравелов” от Попово, който ще представи област Търговище на националното състезание през юни. 
"Доказателство за изключително оспорвания характер на надпреварата и за почти изравнените сили на участниците в нея е фактът, че разликата между заелите второ и трето място в областното състезание бе само половин точка – 71,25 т. за отбора на СУ “Васил Левски“ от Опака, срещу 70,75 т. за този на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“  от Антоново." споделиха от пожарната служба. 
 

Снимка: ОД на МВР Търговище

Участниците в състезанието получиха грамоти и предметни награди, които им бяха връчени от директора на Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стефан Стефанов.

Снимка: ОД на МВР Търговище

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама