Недостиг на деца налага закриването на двете училища в търговищко

16:50, 17 май 17 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обстоен анализ на причините, налагащи внасянето на предложение за закриване на две училища в селата Буйново и Руец, като част от оптимизирането на учебната мрежа, беше направен днес на пресконференция в Община Търговище. В нея участваха зам.-кметът Рая Матева, директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Косьо Костов и началникът на отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионално управление на образованието Кремелита Бонева.

Зам.-кметът Матева посочи, че оптимизацията е крайно наложителна, поради трайната тенденция за намаляване на децата в двете училища и невъзможността да се издържат с делегираните бюджети. Причините за това са ниската раждаемост и засилената миграция на жителите на селата и техните деца към чужбина.  Беше припомнено, че последната оптимизация на училищната мрежа е от 2008 г. Оттогава децата са намалели с над 1000 и тенденцията продължава, като през последните година те вече са с по над 200 по-малко спрямо всяка предходната.

За съществуването на едно основно училище са необходими 7 паралелки  по 17 ученика, което е 119 общ брой в училище. Стандартът за един ученик за 2017 г. е 1 611 лв. Това са средства, които обезпечават нормалната работа в училищата, отговарящи на нормативите. Те са крайно недостатъчни за паралелки с изключения от минималния брой деца или за паралелки слети от два класа, каквато е ситуацията в училищата в Буйново и Руец. Издръжката на един ученик там стига до 3000 лв., посочи още Матева

За съществуването на двете училища през следващата година трябва да се осигурят допълнително над 213 000 лв. Сумата е необходима за работни заплати и издръжка на училищата. Недостигът трябва да се осигури от общинския бюджет или от средствата на големите градски училища.

Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Буйново е средищно училище, в което учат и ученици от селата Пресяк и Твърдинци. През настоящата учебна година в него се обучават 65 ученици. Прогнозите за следващата показват намаление на общия брой ученици до 53, които трябва да бъдат в слети и маломерни класове, посочи директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Костов.

В Основно училище „Христо Ботев“ в село Руец през учебната 2016/2017 година се обучават общо 53 ученици.  Очакванията за следващата учебна година са за общо 38 ученици.

При закриване, учениците от двете училища ще бъдат насочени към близки средищни учебни заведения. Най-близкото до село Буйново е това в Макариополско, на разстояние от 8,6 км. Учениците на училището в Руец ще бъдат насочени към III ОУ “ П. Р. Славейков“ в Търговище, на разстояние от 6,3 км.

На база на демографските данни от последните години, Костов предупреди, че за съжаление това е само началото на оптимизацията на училищата, която ще се наложи по обективни причини през следващите години.

Закриване на училищата ще стане след приемането на предложението  на извънредна сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 22 май. След утвърждаването му от съветниците, кметът на община Търговище ще го изпрати до министъра на образованието и науката.

Приемането на Общинската програма за оптимизация на училищната мрежа в община Търговище ще даде възможност за кандидатстване за общо 270 000 лв. от Националната програма за оптимизация на училищната мрежа. Средствата ще бъдат вложени в подобряване на средата в приемащите училища. 232 534,15 лв. ще се бъдат инвестирани в строително-ремонтни работи в двете средищни училища в Макариополско и ІІІ ОУ “ П. Р. Славейков“ в Търговище.  За обновяване на материално-техническото оборудване са предвидени около 37 хиляди лева, съобщи на пресконференцията Рая Матева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама