Започва подаването на документи за прием на ученици в първи клас в Търговище

07:00, 18 май 17 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес в 10 часа, започва подаването на документи за прием на ученици в първи клас. Онлайн кандидатстването е до 17.00 часа на 29 май. Линкът за достъп до електронната системата е публикуван на началната страница на сайта на Община Търговище.

Резултатите от първото класиране на учениците ще бъдат обявени на 31 май. Записването на приетите първокласници ще се извършва от 1 до 9 юни.

Системата не допуска дублиране на заявления за едно и също дете. При записване в училище, детето не може да участва в следващи класирания. До такова ще се допускат само некласирани или ново регистрирани деца.

"Системата е интегрирана с локална база на отдел „ГРАО“ в Община Търговище и при въвеждане на входните данни прави автоматична проверка за установяване самоличността на заявителя. Ако не се установи такава, заявлението няма да може да бъде регистрирано онлайн, а само на място в някое от училищата. Тя е интегрирана и с Национална електронна информационна система на Министерство на образованието и прави автоматична проверка за децата, които са посещавали предучилищно обучение в желаното училище, което им носи допълнителни точки при класиране. Автоматична е и проверката за други деца от семейството, обучаващи се в същото училище. Всеки родител, регистрирал заявление, има достъп до потребителски профил в системата за прием. В него може да се следи класирането на детето и точките, с които кандидатства за всяко от избраните училища." обясниха от общинската администрация.

От там припомниха, че подаването на документи за прием в първи клас може да се извърши и чрез писмено заявление в избраното училище. В него отново се посочват до 3 предпочитани учебни заведения, подредени според желанието за прием. Основен критерий е близостта на училището до настоящия адрес на детето и родителите или настойниците. Изборът на най-желано учебно заведение може да не спазва преимуществения район, в който живее семейството. В тези случаи бъдещите първокласници ще заемат свободните места при второ и следващо класиране.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама